Радионице за социјалну интеграцију старијих и лица са инвалидитетом

НВО „Маре Маре“ је у партнерству са Црвеним крстом Херцег Нови почела реализацију микро пројекта “Социјална инклузија старијих особа и особа са инвалидитетом Херцег Новог кроз едукативне радионице”, који је дио регионалног пројекта “Јачање отпорности старијих особа и особа са инвалидитетом током KОВИД-19 и будућих катастрофа”.

Кроз радионице ће се подићи свијест и едукативне активности о темама ове категорије друштва, активног старења и волонтирања, истиче координаторка пројекта Дубравка Раичевић.

– Концепт здравог старења Свјетске здравствене организације, од 2015. године постао је приоритетан процес, јер узима у обзир настојања за унапређење квалитета живота старијих и разматра могућности њихових укључивања у различите друштвене сегменте, казала је Раичевић.

Она је увјерена да ће се успоставити међугенерацијска веза међу старијим и особама са инвалидитетом и волонтерима, што ће доприњети бољим социјалним вјештинама свих категорија.

Планирано је да 30 старијих особа и лица са инвалидитетом, који су и иначе корисници услуга Црвеног крста Херцег Новог, учествују у радионицама кувања и паковања џемова од сезонског воћа. Једном седмично организоваће рад у три групе по десет учесника.

Производи направљени на радионицама биће дистрибуирани другим старијим и лицима са инвалидитетом, који су у стању потребе. Учеснице кувања и паковања ће са производима направљеним на радионицама учествовати на базарима здраве хране у организацији Туристичке организације Херцег Нови и тиме промовисати традиционалне пољопривредне производе.

– Пројекат ће трајати десет мјесеци, а ове активности ће унаприједити социјалну одговорност и интегративни приступ који омогућава подстицање социјалне инклузије, повећање квалитета живота и коришћење капацитета старијих и ОСИ за самосталан живот, што је циљ Националне стратегије, наводи Раичевић.

Пројекат ,,Социјална инклузија старијих особа и особа са инвалидитетом Херцег Нови кроз едукативне радионице” који је подржан у оквиру пројекта ,,Јачање отпорности старијих особа и особа са инвалидитетом током KОВИД-19 и будућих катастрофа”  имплементира се уз финансијску подршку Европске уније, Аустријске развојне агенције и аустријског Црвеног крста. Партнери на пројекту су национална друштва Црвеног крста као и организације цивилног друштва из региона: Албански Црвени крст, Црвени крст Црне Горе, Друштво Црвеног крста/крижа Босне и Херцеговине, Црвени крст Републике Северне Македоније, Албанска асоцијација геронтолога и геријатара, Асоцијација Хуманост из Северне Македоније, Друштво за подршку и помоћ ХАЈДЕ из Босне и Херцеговине, Национална организација особа са инвалидитетом Србије, Царитас Косово, Савез слијепих Црне Горе.

Партнери на пројекту су и AGE Platform Europe и European disability forum који се на нивоу Европе баве заговарачким радом кроз ангажман организација старијих особа и особа са инвалидитетом. Пројектом координира Црвени крст Србије.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here