Успјешна обука видећих пратилаца; нови сервис од фебруара и у Херцег Новом

Овог викенда у хотелу “Парк” у Бијелој организована је обука за потенцијалне видеће пратиоце. Полазници су о учили о моделима и терминологији приступа инвалидитету, философији самосталног живота, значају и врстама сервиса подршке, о значењу, стандардима, правима и обавезама корисника и видећих пратилаца а, након израде седмичног плана активности, у паровима су симулирали извођење услуге видећи пратилац.

Ријеч је о новом сервису за особе са оштећеним видом, чија примјена би требало да почне у фебруару, казао је за РТХН извршни директор Савеза слијепих Црне Горе Горан Мацановић.

-Видећи пратилац је један нови иновативни сервис који Савез слијепих Црне Горе већ годину дана као пилот пројекат покушава да уведе у систем социјанле заштите, као један од сервиса подршке за живот у заједници за особе са оштећеним видом. Овај тренинг реализујемо кроз пројекат “Једнакошћу до достојанственог живота особа са инвалидитетом у Црној Гори”, који спроводи Савез слијепих Црне Горе у партнерству са Удружењем за подршку особама са инвалидитетом из Бијелог Поља, који финансира Европска кућа и Министарство јавне управе Црне Горе.

Поред обуке, овај двогодишњи пројекат подразумијева и реализацију сервиса у осам градова Црне Горе, кроз локалне организације слијепих.

-Циљ овог сервиса је да се особе са инвалидитетом, у овом случају особе са оштећеним видом оснаже за самостални живот, да допринесу унапређењу квалитета свог живота тако што ће бити у могућности да самостално доносе одлуке о свом животу, да имају контролу над реализацијом тих одлука, и у коначном да буду у већој мјери укључени у друштвени живот.

Много је баријера, али још више активности усмјерених у правцу њиховог уклањања или рјешавања, као и укупног побољшања услова живота особа оштећеног вида.

-Ми константно предлажемо, сугеришемо, указујемо на различите препреке, баријере и на рјешења како уклонити те препреке, почевши од учешћа у јавном и политичком животу, преко учешћа у културном и спортском животу, задовољавања неких рекреативних потреба, различитих активности у области социјалне заштите, образовања и запошљавања. Могу да кажем да ми нисмо задовољни због тога што су све то неки процеси који трају, док живот особа са оштећеним видом пролази.
И у наредном периоду у Савезу слијепих Црне горе ће разним активностима наставити да доприносе унапређењу сервиса подршке особама са инвалидитетом.

У наредних пар мјесеци нас очекује објављивање позива за додјелу средстава локалним организацијама особа са инвалидитетом широм Црне Горе, кроз који ћемо финансијски подржати одређени број пројеката који имају за циљ унапређење сфере сервиса подршке за особе са инвалидитетом. радимо пуно на праћењу електронске приступачности различитих сајтова разних институција, радимо на праћењу испуњавања стандарда приступачности у области здравствене заштите, континуирано имамо сарадњу са локалним самоуправама како би испратили и њихову приступачност.
Сервис „Видећи пратилац“ би требало да од фебруара заживи у Херцег Новом, Бару, на Цетињу, у Никшићу, Подгорици, Беранама, Бијелом Пољу и Пљевљима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here