Међународна туристичка берза ITB: Значајан пораст резервација за Црну Гору, поручују њемачки туроператори

Национална туристичка организација Црне Горе, заједно са ресорним министарством, од 5. марта до данас је учествовала на Међународној туристичкој берзи ITB у Берлину, на коме је понуду представила и Туристичка организација Херцег Нови.

Разнолика понуда наше земље и повезаност са седам њемачких аеродрома осигураће велико интересовање, закључак је након учешћа на ITB-у, који представља један од два најзначајнија догађаја у свијету туризма. Организован у B2B формату, односно намијењен пословним корисницима, овај сајам пружа изузетну прилику за успостављање сарадње са представницима туристичке привреде земаља њемачког говорног подручја, али и других тржишта.

Првог дана сајма, на штанду НТО ЦГ организован је догађај за њемачке медије и представнике привреде, током којег је презентована туристичка понуда Црне Горе, те уприличена дегустација црногорске кухиње и вина. Догађај је отворио министар туризма, екологије, одрживог развоја и развоја сјевера, Владимир Мартиновић који је истакао значај њемачког тржишта за црногорски туризам због великог удјела туриста са овог тржишта у укупној структури гостију током 2023. године.

-Током прошле године у свим видовима смјештаја, Њемци су били на четвртом мјесту по броју остварених долазака и ноћења иностраних гостију, али наш циљ је да ова бројка буде још боља. Црна Гора својом диверзификованом понудом с фокусом на туристички производ оријентисан на природу, има шта да понуди бројним циљним групама, а њемачки туристи су препознати као потрошачи који воле активности на отвореном и све оно што природа може да пружи, поручио је Мартиновић.

Директорица НТО ЦГ др Ана Трипковић Марковић је потврдила да је њемачко тржиште једно од најзначајнијих за нашу дестинацију.

-Током 2023. године туристи са овог тржишта су били на другом мјесту по оствареним доласцима и ноћењима у колективном смјештају, те на четвртом мјесту по оствареним доласцима и ноћењима у свим облицима смјештаја (колективном и индивидуалном заједно). Поред тога, даље прогнозе су врло оптимистичне, подаци Реисеаналyсе (анализе института FUR, који спроводи годишње истраживање њемачког туристичког тржишта) откривају да значајан дио њемачког становништва планира или размишља о одмору у Црној Гори у наредним годинама. Са 6% становништва, укупно 4,2 милиона појединаца, које изражава интересовање, у доброј смо позицији да у потпуности искористимо ово важно туристичко тржиште, казала је Трипковић Марковић, која је увјерена да ћемо, уз повезаност са седам аеродрома у Њемачкој и интезивне маркетиншке активности, и ове године искористити потенцијал који има ово тржиште.

Она је истакла да је НТО ЦГ ове године имала прилику да представи сегмент понуде активног одмора на сајму у Минхену и Штутгарту, а након овог сајма промоцију наставља кроз дигиталне канале и студијске групе туроператора и медија из Њемачке.

Велико интересовање за Црну Гору потврдио је и Ален Петровић, представник DER Touristik-а, једног од највећих њемачких туроператора.

-Присутно је огромно интересовање за Црну Гору, а конкретно ми имамо значајан пораст резервација са тржишта њемачког говорног подручја. Црну Гору већ нудимо нашим клијентима и примјетан је пораст интересовања. У постпандемијском раздобљу смо са 1000 гостију дошли до 4 и по хиљаде гостију. У наредном периоду нам је циљ да дођемо до бројки које су карактеристичне за DER Touristik, то је око 10 000 гостију, рекао је Петровић.

Делегација Црне Горе је током сајма одржала велики број састанака с представницима њемачке привреде, међу којима је и предсједник Њемачког удружења туроператора и туристичких агенција (DRV) Норберт Фибик.

-Сигурни смо да ће DRV Destination Forum који се организује крајем маја допринијети томе да Црна Гора буде све популарнија на тржишту Њемачке. Циљ нам је да подједнако промовишемо приморје и сјевер ваше земље јер уочавамо подједнак потенцијал. Радујемо се даљим активностима које ћемо спроводити са НТО ЦГ и једва чекамо да упознамо наше туроператоре са цјелокупном понудом ваше дестинације, поручио је Фибик.

Током сајма министар туризма, екологије, одрживог развоја и развоја сјевера Владимир Мартиновић је имао прилику да се састане са словеначким министром туризма, економије и спорта, Матијажом Ханом, те размијени искуства на пољу промоције.

-Црна Гора је једна изузетно лијепа држава и има велики потенцијал. Сматрам да би за промоцију било добро и удруживање земаља из региона, па смо искористили учешће на сајму да разговарамо о томе на који начин показати да су наше земље једне од најљепших земаља на свијету. Имамо потенцијала, и успјех ће дефинитивно бити већи уколико будемо пружали подршку једни другима, истакао је Хан.

ITB сајам је један од најпосјећнијих туристичких сајмова у свијету и окупља представнике институција, организација и привреде из више од 170 земаља. Ове године сајам је привукао 5 500 излагача, очекује се да ће, као и претходне године, окупити преко 100 000 посјетилаца.

Поред НТО ЦГ, на штанду Црне Горе су своју понуду презентовали: стратешки партнер НТО ЦГ национална авио компанија Air Montenegro, туристичке организације Херцег Новог, Бара, Котора и Подгорице, као и више хотелских група и туристичких агенција.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here