Међународна тренинг иницијатива за редитељке и продуценткиње

Од 19. до 26. новембра ће у Херцег Новом бити одржана прва играно-филмска радионица „Circle – Women Doc Accelerator“.

Ријеч је о пилот издању овог програма, намењеног ауторкама дугометражних играних филмова.

-„CIRCLE Fiction Orbit“ је тренинг иницијатива намјењена редитељкама и продуценткињама које развијају свој други или трећи дугометражни играни филм, а организује се у сарадњи са Филмским центром Црне Горе и уз подршку „Creative Europe“, потпрограма MEDIA за тренинг иницијативе.

У сарадњи са ЈУК Херцег Фест, биће приказана два награђивана филма – “Клара Сола” костариканско-шведске редитељке Натали Алварез Месен и “Ивана Грозна” српско-румунске редитељке Иване Младеновић. Након сваког филма биће одржан Q&А са редитељкама, а улаз на обје пројекције је бесплатан. Титлови су на енглеском и српском језику.

Пројекција филма “Клара Сола” биће organizovana u utorak, 22. новембра у 20:00 сати у дворани “Парк”.

-Филм је свјетску премијеру имао на Канском филмском фестивалу  2021. године, освојио награду за најбољи дебитантски филм на Данима Европског филма, посебно признање жирија на Међународном филмском фестивалу у Солуну, обишао фестивале попут BFI филмског фестивала у Лондону, Међународног филмског фестивала у Рејкавику, Међународног филмског фестивала у Гвадалахари и друге.

Филм “Ивана Грозна” биће приказан 24. новембра у 20:00 сати, у дворани “Парк”.

-Филм је свјетску премијеру имао на Филмском фестивалу у Локарну 2019. где је награђен посебном наградом жирија у програму Цинеасти дел пресенте. Обишао је бројне филмске фестивале попут Сарајево Филм Фестивала, Међунардоног филмског фестивала у Рејкјавику, Међународног филмског фестивала у Солону, Загреб Филм Фестивала (“Златна колица” за најбољи филм) и друге.

Поред филмских пројекција, „CIRCLE“ ће у овом периоду организовати низ отворених мастеркласова за јавност. Програм реализују у сарадњи са Филмским Центром Црне Горе и ЈУК Херцег Фест, а заинтересовани детаље могу пронаћи на званичној  страници програма: www.doccircle.me

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here