Потребно даље снажење локалних јавних емитера у Црној Гори

Медиа центар организовао је јуче конференцију “Локални јавни емитери – нова перспектива” у жељи да допринесе јавној дебати о раду јавних локалних медијских сервиса и конкретним предлозима допринесе снажнијем повезивању грађана са овим медијским кућама.

Учесницима су се у уводном дијелу обратили директор Медиа центра Горан Ђуровић, министарка културе и медија Тамара Вујовић и амбасадорка САД у Подгорици Џуди Рајзинг Рајнке.

Директор Медиа центра Горан Ђуровић је исказао увјерење да локални јавни емитери имају незамјењиву улогу у остваривању медијског плурализма, односно квалитетног информисања јавности, и да их као такве морамо даље оснаживати.

-Без снажних локалних јавних емитера, грађани ће остати ускраћени за све важне информације које утичу на квалитет живота на локалном нивоу. Зато Медиа центар посебну пажњу поклања раду локалних јавних емитера, свјесни чињенице да ни РТЦГ, ни комерцијални медији, никада неће моћи да обраде сва важна локална питања од значаја за становништво, казао је Ђуровић, истакавши да локални јавни медијски сервиси остају у сјенци проблема везаних за РТЦГ и да се недовољно пажње посвећује питањима уређивачке и финансијске самосталности локалних јавних емитера, транспарентности рада, утицају грађана на садржаје које производе.

Сопштени су резултати истраживања спроведеног у оквиру пројекта о повјерењу у локалне јавне емитере, који указују да је повјерење у локалне јавне телевизије (РТВ Никшић, РТВ Будва, РТВ Рожаје, РТВ Пљевља) између 69 и 79 одсто, што је значајно више него што је повјерење грађана у РТЦГ (25% према последњим објављеним истраживањима РТЦГ).

Министарка културе и медија Тамара Вујовић истакла је значај локалних јавних емитера за информисање становника локалних заједница и указала на потребе скорог доношења медијских закона којим ће се побољшати  окружење за дјеловање локалних јавних емитера. Такође, указала је на потребу примјене усвојене Медијске стратегије и нових медијских закона у свијетлу јачања финансијске и управљачке самосталности локалних јавних емитера.

Амбасадорка САД у Подгорици, Џуди Рајзинг Рајнке, истакла је да, у настојању да испуне очекивања јавности, РТЦГ и локални јавни емитери морају бити приступачни и одговорни према  јавности.

-Они треба активно да слушају глас грађана и невладиних организација и креирају програме у складу са погледима и потребама различитих социјалних група и интереса, поручила је Рајзинг Рајнке.

Закључено је да се законским рјешењима мора осигурати континуитет у раду локалних јавних емитера, да се мора осигурати веће повезивање локалних јавних емитера у производњи заједничких садржаја како би се побољшао квалитет информисања јавности. Такође, апострофирано је питање смањења нелојалне конкуренције на медијском тржишту, као и прекогранични утицај који доводи  до смањења прихода од маркетинга и утиче на рад локалних јавних емитера. У том правцу је назначена улога Агенције за електронске медије која треба да има активнију улогу у анализирању медијског тржишта и примјени санкција за незаконито дјеловање.

На конференцији су учествовали представници локалних јавних емитера, представници општина које су основале локалне јавне емитере, представници Министарства културе и медија, амбасада, Савјета Европе, Агенције за електронске медије, јавних институција, невладиних и међународних организација, парламентарних политичких партија.

Конференција је реализована у оквиру пројекта “За боље извјештавање локалних јавних емитера у Црној Горикоји се реализује уз подршку Програма професионализације медија у Црној Гори Амабасаде САД у Подгорици.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here