Међународна помоћ и заједничка акција у борби за заштиту изворишта Боље сестре

Представници Регионалног водовода Црногорско приморје угостили су представнике Зелених Европе. Обилазећи санитарне зоне, видјели су мјесто гдје се обавља нелегалне експлоатације  шљунка, мјеста нелагалног  одлагања отпад, те су се  међународни партнери непосредно  увјерили у све  изазове који утичу на квалитет водоснабдијевања црногорског приморја и напорима које предузима Регионални водовод Црногорско приморје на пословима заштите водоизворишта Боље сестре.

Домаћин током ове посјете био је предсједник Одбора директора Регионалног водовода Црногорско приморје, Зоран Лакушић.

-Задовољство ми је да смо примили Зелене из Европе из једноставног разлога што је екоцид у кориту ријеке Мораче огромних размјера и он није само проблем Црне Горе, већ и шире. Надам се да ће се након овога чути глас у Европском Парламенту гдје ће се заузети да рјешавање овог проблема добије једну другачију димензију, јер ово питање није локалног и националног карактера, већ међународног, из једноставног разлога што нам је потребан огромна свота новца. Санација корита ријеке Мораче коштаће десетине, па чак и стотине милиона еура. Зато су нам потребне донације из Европске уније, саопштио је Лакушић.

Управо из тих разлога значајно је што су представници европских зелених партија посјетили извориште ,,Боље сестре“ са којег се путем регионалног водоводног система водом снабдијева црногорско приморје, те и сами увидјели са каквим еколошким проблемом се суочава Црна Гора.

-Морам рећи да мислим да је изузетно важно заштитити природне ресурсе какви су вода и водоснабдијевање. Оно што сам видјела данас, колико разумијем, је нелегално кориштење локалитета које уништава могућност водоснабдијевања у одређеном нивоу. Дефинитивно подржавамо Регионални водовод Црногорско приморје у борби против ове експлоатације, како би заштитили природне ресурсе,” истакла је Karen-Marie Pagh Nielsen, представница партије Green Left (SF) из Данске.

Регионални водовод Црногорско приморје уз овакво охрабрење и подршку страних партнера ће наставити борбу за рјешавање овог проблема, а важну улогу у том процесу ће наставити да имају еколошки активисти.

-Страним партнерима смо објаснили да је Регионални водовод практично жила куцавица или артерија Црне Горе када је у питању водоснабдијевање црногорске обале и неизоставна претпоставка  туристичке привреде. Са санитарне зоне коју смо данас обишли, која је имала проблеме и протеклих година, чак двије трећине воде у љетним мјесецима долази управо из тог базена подземних вода. Оно што је кључно јесте да упознамо и међународне партнере са дешавањима у кориту ријеке Мораче, надам се да ће се у наредном периоду чути више о томе шта се дешавало у санитарној зони и да ће нова Влада наставити са акцијама када је у питању нелегална експлоатација шљунка, те да ћемо покренути санацију обале ријеке Мораче у овом појасу,” истакао је еколошки активиста и новинар, Вук Вујисић.

Представници Регионалног водовода и активисти се надају да ће посјета резултирати проналажењем одрживиог рјешења на трагу најбољих европских пракси И искустава кроз ангажовање медјународних експерата учешће ЕУ фондова.

Извор: медиабиро

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here