На већини купалишта у Херцег Новом морска вода одличног квалитета

Резултати анализе квалитета морске воде за 110 локација, коју је Институт за биологију мора спровео у периоду од 21. до 23. јуна ове године, показали су да је на 83,6 одсто локација морска вода била одличног квалитета, на 10 одсто локација – доброг,  док је на 6,4 одсто вода била задовољавајућег квалитета. Ови резултати потврђују да је морска вода на црногорским купалиштима доброг квалитета, тј. да је санитарно исправна, те безбједна за купање и рекреацију, саопштено је из предузећа Морско добрo.

У Херцег Новом узоркована је вода на укупно 21 локацији, од чега је на њих 15 била одличног, на пет доброг, а на једној задовољавајућег квалитета. У општини Улцињ, од укупно 18 локација на којима се реализује Програм праћења санитарног квалитета, морска вода је била одличног квалитета на њих 15 док је на три она била задовољавајућег квалитета. Анализе су показале да је морска вода била одличног квалитета на свих 15 локација у општини Бар. Kада је у питању општина Будва, Програм се реализује на 32 локације, од којих је на 29 вода била одличног квалитета, на три доброг, те на двије задовољавајућег квалитета. У Бококоторском заливу, у општини Тиват, од укупно девет локација вода је била одличног квалитета на њих седам, док је на двије локације она била доброг квалитета. Анализе су показале да је у Kотору на 11 локација вода била одличног, на три локације доброг и на једној задовољавајућег квалитета.

Kласификација вода за купање у оквиру овогодишњег Програма праћења санитарног квалитета морске воде врши се у складу са чланом 8 Правилника о начину и роковима за спровођење мјера обезбјеђивања очувања, заштите и побољшања квалитета воде за купање (“Службени лист Црне Горе”, бр. 028/19), којим се воде за купање класификују као: „одличне“, „добре“, „задовољавајуће“ и „лоше“.

Резултати испитивања квалитета морске воде као и подаци о температури мора, температури ваздуха и салинитету за свако појединачно купалиште могу се погледати на посебној апликацији која се налази на Интернет страници www.morskodobro.me  која је доступна на нашем и енглеском језику.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here