ОО ДПС ХН: Зашто се не сазива Скупштина општине Херцег Нови

Иако је Законом о локалној самоуправи, у члану 40, обавеза сазивања Скупштине утврђена на најмање једном у три мјесеца, од 01. јануара 2022. године Скупштина општине Херцег Нови је имала само једно редовно сазивање, наводе у саопштењу из ОО ДПС Херцег Нови.

– Органи Општине су, сходно Закону о локалној самоуправи, Скупштина општине као представнички орган грађана општине и предсједник Општине као извршни орган општине. И док предсједника Општине, што протоколарно, што у медијима, имамо прилике чути и видјети, са Скупштином општине ситуација је другачија. Иако је Законом о локалној самоуправи у члану 40 обавеза сазивања скупштине утврђена на најмање једном у три мјесеца, од 01.01.2022. године Скупштина општине је имала само једно редовно сазивање.

Разумљиво је да апсолутна већина у Скупштини омогућава коалицији на власти у Херцег Новом да се комотно понаша и да не види разлог за сазивање Скупштине јер се битне одлуке доносе у том кругу али је неприхватљиво негирање демократских тековина и онемогућавање представника градјана да се чује и њихов глас.

Додуше, глас представника грађана чије партије и странке чине коалициону власт се баш и не чују на Скупштини али то ни у ком сличају не значи да се исто онемогући и онима који имају другачије мишљење.

Можда је разлог несазивања Скупштине и нејасноћа у коалиционој већини ко је а ко није у њој. Но, без обзира што су неке партије изгубиле одборнике па више и немају представника у скупштини па ни у коалиционој власти из јавних наступа се стиче утисак да се ништа није промјенило.

У сваком случају доносе се одлуке и обављају активности из надлежности Скупштине без Скупштине, не поштује се Закон о локалној самоуправи и Статут општине Херцег Нови.

Очигледно да овакво стање одговара коалицији која врши власт. Може да ради шта хоће и како хоће. Грађани не морају знати шта се ради и шта ће се радити. И онако су они битни само када су избори.

А до тада могу само да се питају: Зашто се не сазива Скупштина општине Херцег Нови, саопштавају из ОО ДПС Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here