“Машкаре” и делегација Општине Херцег Нови на 41. Ријечком карневалу

Једна од око 100 карневалских група које су се данас представиле на 41. Ријечком карневалу је и „Арлекини“ херцегновске НВО „Машкаре“, која је осми пут наступила једном од највећих европских карневала, са 40 чланова.

Са њима је и делегација Општине Херцег Нови, која је присуствовала пријему за представнике Европских карневалских градова код градоначелника Ријеке Марка Филиповића.

Потпредсједник Општине Херцег Нови Милош Коњевић је изразио захвалност на пријатељском дочеку и позвао Ријечане на Новски карневал у оквиру предстојећег Празника мимозе.

-Ријечки карневал је феноменалан, данас је овдје око 100 000 гостију и учесника из свих дјелова свијета. Ја сам други пут и Ријеци и стварно се осјећамо феноменално, као да смо у Новом. Пошто овдје читав град живи за карневал, ово је на неки начин увертира за наш Празник мимозе, који ће бити отворен у петак, тако да ћемо се уклопити у ове карневалске дане. Мислим да ће ове године Празник мимозе бити један од најбољих у својој историји. Када је ријеч о сарадњи између Ријеке и Херцег Новог, разговарали смо о заједничким темама и могућностима сарадње, и позвали градоначелника Ријеке Марка Филиповића да 2. марта поново дође на херцегновски  карневал.

Општина Херцег Нови од почетка подржава организацију Међународног карневала у Херцег Новом, који из године у годину расте.

-Када се кренуло са тим пројектом ја сам дао подршку испред дирекције Празника мимозе, као и за Трку карића и остале идеје које промовишу традицију нашег града. Из године у годину наш карневал дижемо на све већи ниво и надам се да ћемо и ми у будућности успјети да се бар приближимо Ријечком, и осталим великим свјетским карневалима. Што се тиче организације, то је заиста један огроман посао и захваљујем Ивану Пеулићу и “Машкарама” што све то раде и што имамо некога у Херцег Новом ко се тиме бави, поручио је Коњевић.

Потпредсједник Федерације Европских карневалских градова Јосип Силов је подсјетио да је Херцег Нови први од градова бивше Југославије ушао у ову федерацију, и на његову иницијативу обновио чланство 2017. године.

-Најприје треба рећи да је Нови био први град у бившој држави који је постао члан Федерације европских карневалских градова, што је кратко трајало због неразумијевања фестивалске, и идеје карневала. Али, компензација за то је био ваш Празник мимозе, прекрасан фестивал који вас чини препознатљивим у овом дијелу Европе, а карневал као неко финале цијеле те приче долази као логичан наставак. Посебно ми је драго што се Нови прије пар година, истина на моју иницијативу, вратио у окриље Федерације европских карневалских градова, гдје мислим да му је и мјесто, јер је то свакако један од респектабилних карневала Југоисточне Европе. Црна Гора с поносом може рећи да спада у европске земље које имају четири респектабилна карневала, које посјети велики број људи из иностранства и ближег и даљег, што онда на неки начин даје драж цијелој тој причи, и карневалу, али и самом граду и држави.

Као највећу предност чланства у Европској федерацији Силов истиче могућност повезивања Херцег Новог са осталим карневалским градовима.

-Ја сам поборник квалитета, не квантитета. Ријека има другачију причу и ту се буде због тога да будеш виђен, да будеш међу 105-110 група Европе. Ријека има 135 000 становника, дакле 100 000 гледалаца, што сигурно не можемо направити, не само у Херцег Новом него ни у Котору, Будви, Тивту, према томе треба се задовољити квалитетом. Ту је прије свега важно да се управо искористи та моћ и та мрежа коју ми као Федерација Европских карневалских градова имамо, да се направе пријатељства и позову квалитетне групе из сусједних земаља. Прошле године на моју иницијативу, а на ваш позив, дошле су групе из Сардиније и Грчке, подсјетио је Силов и додао да чињеница да су Новљани учествовали на првом Ријечком карневалу говори да је љубав између два града постојала и да су трагови остали.

Градоначелник Ријеке Марко Филиповић захвалио је свим представницима гостујућих карневалских група и Федерације еуропских карневалских градова што препознају Ријеку као престолницу карневала, што промовишу Ријечки карневал и учествују у његовању карневалске традиције. Добродошлицу су им пожељели и Мештар Санди с краљицом карневала Саром Ђукић, а придружио се и директор Туристичке заједнице града Ријеке Петар Шкарпа.

У делегацији која је била на пријему код градоначелника Филиповића и његових замјеника Сандре Крпан и Горана Палчевског, био је и менаџер Општине Херцег Нови Душан Вукић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here