Маројевићева дјела пред новском публиком

Игор Маројевић, добитник Андрићеве награде за 2021. год. представљаће своја дјела „Све за лепоту“ и „Остаци света“ у Кући нобеловца Ива Андрића, у петак, 8. септембра у 20 часова.

За приповјетку „Сликописање“ из књиге „Све за лепоту“ Маројевић  је награђен Андрићевом наградом  која се по жељи Нобеловца додјељује за најбољу приповјетку, циклус, односно збирку приповједака објављену на српском језику.

Жири, који је једногласно одабрао лауреата, у свом образложењу навео да је „Маројевић у приповетци  ‘Сликописање’ успео да на књижевно изнијансиран начин проговори о контроверзним фигурама са простора бивше Југославије и предочи оригиналну визију апсурдности и фарсичности историје, која има универзално значење. Маројевићева приповетка издваја се по својој семантичкој сложености, пажљивој композицији и узбудљивој нарацији са елементима трилера“.

Игор Маројевић дипломирао је на одсјеку за Српски језик и књижевност на Филолошком факултету у Београду,  а у Барселони је похађао мастер студије из свјетске књижевности и теорије књижевности на универзитету Autonoma (UAB). Објавио је девет романа, четири књиге прича, по једну новелу и књигу есеја, а пет његових драма извођено је на сцени. Дјела су му преведена на четрнаест свјетских језика, а комад „Номади“ написао је на шпанском језику.

Члан је Српског ПЕН центра, Српског књижевног друштва, Каталонског ПЕН центра и Удружења књижевних преводилаца Србије.

За свој књижевни рад награђен је наградама „Борислав Пекић“, „Стеван Пешић“, „Десимир Тошић“, „Водич за живот“, „Карољ Сирмаи“, „Троношки родослов“, „Соларисова књига године“, „Меша Селимовић“, „Златни беочуг“, „Неки рок“, „Андрићеву награду“ и Награду града Београда „Деспот Стефан Лазаревић“.

Аутор је и коаутор двије књиге, добитник  „Бранкове награде“ и „Видовданске повеље“. Члан је Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори и Удружења књижевника Црне Горе те учесник домаћих и међународних научних скупова.

Уз аутора ће о књизи говорити књижевни критичар мр Милорад Дурутовић, који је дипломирао и магистрирао на  катедри за Српски језик и књижевност Филозофског факултета у Никшићу гдје је радио као асистент у настави.

Организатор књижевне вечери је ЈУК „Херцег Фест“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here