Мањи број незапослених у односу на године пандемије

На евиденцији Завода за запошљавање Бироа рада Херцег Нови крајем 2022. године било је 305 незапослених мање него годину прије. Програм стручног оспособљавања започела су 92 високошколца.

Како је за РТХН казао директор Бироа рада, Жељко Стожинић, 2020. и 2021. годину обиљежиле су панедемија и епидемиолошке мјере, што је умногоме утицало и на тржиште рада.

Жељко Стожинић, директор Бира рада Херцег Нови

– Конкретно на малу потражњу радне снаге, а послодавци су радили и на смањивању броја запослених. Све се то директно одразило и на број пријављених на Заводу, тако да смо крајем 2021. године на евиденцији имали 927, док је на крају  прошле, која је по питању туризма, приближна оним прије короне, на евиденцији било 622 лица – информише он.

На евиденцији Бироа рада у Херцег Новом тренутно је 100 особа са инвалидитетом, а Стожинић подсјећа да је 28. децембра отворен Јавни позив за финансирање пројеката запошљавања ОСИ, односно грант шема.

– Позив је отворен до 10. фебруара. Позивано послодавце да конкуришу. Молбе се подносе Заводу у Подгорици, путем поште или лично. Свих ових година, ово је био један од главних пројеката за запошљавање ОСИ и доста успјешан – истиче он.

Стожинић прича да је на тржишту рада тренутно највећа потражња за наставним кадром због недовољног броја квалификованих.

– За овај период године карактеристична је велика потражња за занимања из области просвјете, односно наставника из разних врста предмета. Годинама је то проблем због дефицитарности тих кадрова, из простог разлога што немамо довољан број лица са завршеном одређеном школом или не испуњавају услове за рад у просвјети – објашњава он

Недеља, 15. јануар први је радни дан високошколцима у оквиру програма стручног оспособљавања, а потражња је ове године била велика.

– Ове године са евиденције Завода 92 лица са стеченим високим образовањем су добили послодавце.  Прошле године, оквирно је било око 90, тако да је та цифра сваке године слична – наводи Стожинић.

Право на стручно оспособљавање имају лица са стеченим високим образовањем која немају радно искуство у одређеном нивоу образовања и на евиденцији су Завода за запошљавање. Стручно оспособљавање корисника траје девет мјесеци и признаје се као радно искуство у трајању од 12 мјесеци и као услов за полагање одговарајућег стручног испита са стеченим високим образовањем.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here