Мала школа реторике у павиљону Градске музике

У Павиљону Градске музике у Херцег Новом, 8. и 9. септембра ће бити организована, сада већ традиционална, трећа Мала школа реторике, чији је творац Ксенија Матовић, организаторка програма културе и науке у овом објекту.

Малу школу реторике, са почетком у 19:30, водиће проф. Светлана Градинац, добитница Бен Акибиног говорничког вијенца.

Како је саопштила Матовић, лани је, захваљујући Протоколу о сарадњи између Општине Херцег Нови и Нушић фондације, школа подигнута на виши ниво, па је омогућено да полазници буду припремани у Херцег Новом, а о трошку Фондације бораве и учествују у такмичарском дијелу програма Нушићијиде.

– Протокол омогућава, не само полазницима Мале школе реторике, која је намијењена свим старосним добима, већ и умјетницима града, али и онима који се баве језиком, да бораве на Нушићијади и учествују у културном или научном дијелу програма ове престижне манифестације. Ове године, у такмичарском дијелу програма Нушијаде, наш гиманзијалац, Павле Ђуровић, чије смо излагање на прошлогодишњој Малој школи реторике, Небојша Нушић, предсједник и творац Нушић фондације, проф.Градинац и ја оцијенили најбољим,  припреман од стране проф. Градинац, је на овогодишњој Нушићијади освојио друго мјесто у бесједништву. Ваља напоменути, да је он био најмлађи такмичар у историји Нушијаде, будући да говорничка  “ копља” на манифестацији, увијек укршатају студенти завршних година, па можемо слободно казати, да наше средбро, сија као злато, казала је Матовић.

Нагласила је, да је школа бесплатна за све полазнике, који ће стећи знања и вјештине које красе доброг говорника, те спознати колико је реторика важна у свакодневном животу, приликом што убједљивијег изношења свог става, стицања предности код конкурса за посао, политици и другим областима.

– У петак, првог дана  Мале школе реторике, бавићемо се, између осталог, етичком и манипулативном компонента говорништва (индоктринација, манипулација, спиновање),  услиједиће представљање полазника  у смислу њихове мотивисаности за учешће и очекивања од семинара, након чега ће проф. Градинац излагати на тему “Употреба и злоупотреба бејседништва”, а учесници, који буду жељели, добиће задатке. У суботу, Павле Ђуровић ће говорити о фазама у припреми такмичарске бесједе, концепцији и структури теме, учењу текста, савладавању треме и улози ментора. Имаћемо прилику да чујемо и његову бесједу “ Похвала Боки”, другонаграђену на овогодишњој Нушићијади, након које ће услиједити наступи говорника те Мала радионица  о импровизованом говору, казала је Матовић.

Покровитељ овог прогарама је Општина Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here