Мала школа реторике мост са Нушићевом фондацијом

Дводневна Мала школа реторике започета је синоћ у Павиљону Градске музике у Херцег Новом.

Организаторка програма културе у Павиљону Ксенија Матовић сматра да Мала школа реторике, сасвим сигурно постаје традиционални програм који Херцег Новом даје квалитет више.

-Ове године смо направили једну врсту моста са Нушићевом фондацијом. Сви учесници школе добиће сертификате, а два најбоља полазника наредне године ће учествовати на Нушићијади, информише Матовић.

Према ријечима управитеља Фондације „Нушић“ Небојше Нушића до сарадње је дошло захваљујући професорици Светлани Градинац, која је први носилац бен Акибиног бесједничког вјенца.

-Жеља нам је да кроз ову школу бесједништва подигнемо ниво сарадње између општине Херцег Нови и манифестације Нушићијада. Идеја је да ваши најбољи бесједници буду присутни на такмичењу у бесједништву. Уз такмичење, манифестација је скуп факултетских професора са наших простора и региона, гдје имамо размјену мисли и унапређујемо технике лијепог говора, казао је Нушић.

У малој школи реторике учествују и овогодишњи побједници у бесједништву на традиционалној Нушићијади, другопласирана студент студенткиња Правног факултета из Приштине, са сједиштем у Косовској Митровици Јована Јокић и побједник Симеон Петковић студент Правног факултета Источног Сарајева са сједиштем у Бијељени.

Петковић је казао да се бесједништвом почео бавити рекреативно на почетку студија, док се такмичи годину.

-Требало је времена да откријем колики је значај бесједништва у развијању друштва, али и појединца, наводи Петковић.

Јована Јокић је показала интересовање за говорништво од најранијег дјетињства.

-Прве јавне наступе имала сам у музичкој школи, затим у основној, па у средњој, када и почињем са такмичења у бесједништву. Након средње сам уписала правни факултет да би ми ово био будући позив, објашњава Јокић.

Професорица Светлана Градинац припремаће двоје најбољих полазника школе реторике за учешће на Нушићијади.   

-Нушићијада је јако лијепа, традиционална манифестација, Ивањица је један живописан град. Спремна сам да радим да полазницима, којима је потребна прије свега мотивација, закључила је Градинац.

Мала школа реторике одржава се под покровитељством Општине Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here