Љепоте живота и Херцег Нови на сликама Јасмине Сеферовић

Изложба слика „Херцег Нови и још понешто“ ауторке Јасмине Сеферовић отворена је синоћ у „Спа галерији“ Института Игало. У поставци је преко 40 радова малог формата, а осим мотива града, мјесто на њеним сликама нашли су и обала, свјетлост, рибари, барке, понека светиња, прилази  цркви, живот у Херцег Новом…

Позна јесен увијек је простор да публика посебно види дјела домаћих аутора и упозна њихове таленте, казао је руководилац „Спа галерије“ Института Жељко Вавић.

– Тада је овај простор пун домаће атмосфере и домаће чељади жељне ликовне умјетности и културе. Изложба је договорена прије три године, а због неких непредвиђених околности, као што је епидемија, није раније постављена, али мислим да је реализована у правом тренутку. Као што је бројним локалним умјетницима Спа галерија била одскочна даска, надам се да ће бити и јасмини Сеферовић која приређује другу самосталну изложбу, казао је Вавић.

Опус умјетнице Јасмине Сеферовић инспирисан је мотивима Боке и медитеранског Херцег Новог, који склапа у нераздвојиву цјелину и гради препознатљив стил, казала је историчарка умјетности Јасмина Житник на отварању изложбе.

– Могле би то бити визуре неке Италије, југа Француске, Шпаније, али ово су питомине наших крајева са пинијама и чемпресима које благо љуља вјетар у крошњи, усамљене рибарске бродице са сидрима које указују на долазак и останак, чисти веш који се суши, пијаце са боланцанама и помидорама, бокешке жене које личе на виле и скривен поглед на иконостас неке незнане бокешке црквице…. Има можда на овим сликама нечег чедног, чистог и наивног, али сам сликарски поступак показује сигурну и искусну руку. Често доминира плава, у вјештим композицијама примјетан је однос и игра хладних и топлих тонова. Њене слике осликавају готово нестваран свијет сагледан очима које су прозори душе, свијет у којем владају лијепо, чисто, меланхолично, мирис путовања и враћања, свијет ујетности који постоји за себе и отворена врата кад год да му се приближи, казала је Житник.

Слике и ријечи којима су оне описане, посебне су емоције, казала је ауторка изложбе Јасмина Сеферовић.

– Заиста ме је историчарка умјетности Житник дирнула ријечима и како је видјела моје слике. Пуно је емоција у овом тренутку, желим само да се захвалим свим пријатељима који су вечерас уз мене, казала је Сеферовић.

Изложбу „Херцег Нови и још понешто“ можете погледати у Спа галерији до краја овог мјесеца.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here