Литијом Св. Кирила и Методија, обиљежена завјетна слава на Мокринама

У присуству бројних вјерника, данас је свечаном литургијом и традиционалном литијом прослављена завјетна слава Мокрина у Црквеној општини Топаљско-херцегновској. Од давнина Мокрињани на овај дан, носе литију посвећену светим Кирилу и Методију.

Молитвено у древном храму Свете Варваре и крсним ходом мјештани носе литију у спомен на светитеље, који су ширили писменост на ћириличном писму. Литије су за ово село увијек имале изузетан значај, посвједочио је за РТХН мјештанин Никола Никша Гојковић:

Никола Никша Гојковић

– Литијом и крсним ходом праћеним свештенством и мјештанима, молимо се за одређени догађај и збивања у селу. Литија посвећена светим Кирилу и Методију, имала је изузетан значај на овом простору. Литија је ишла и  обилазила сва имања мјештана, који се сахрањују код ове Саборне цркве. Почињала би јутарњом, па би  ишла читав дан кроз село. На свакој раскрсници била би постављена трпеза љубави. Вечерњом би се завршавала литија, подсјећа Гојковић.

Мокрињани су придавали велики значај Кирилу и Методију, као првим просвјетитељима:

– Да ли су мјештани Мокрина славили светитеље као прве просветитеље, који су саставили Азбуку од 38 слова или зато што је то почетак љета, да би се сачувала љетина и сачувао принос? Овдје се тешко живјело и сваки комад земље се обрађивао. То су два разлога која објашњавају зашто је литија имала толики значај. Мало је данас литија, које су посвећене овим свецима, исто као што је и Црква Св. Варваре, једна од три у Црној Гори. Нека догађања из наше прошлости нисмо још докучили. Прије 13 година, заједно, са свештеником Владаном Пантелићем тадашњим парохом, обновили смо је и одржавамо сваке године, прича мјештанин Никша Гојковић.

Црква Св. Варваре на Мокринама

Свештеник Зоран Миљанић је казао да се сваке године на овај дан прослављају  Свети Кирило и Методије, као завјетни празник села:

јереј Зоран Миљанић

–  Јер, кад се човјек завјетује, у суштини, указује да припада Богу и да Бог припада човјеку. И читав живот човјека се организује и упућује да иде ка Богу свим својим бићем, заједно са својим ближњима. У суштини то је смисао литургијског сабрања, када се сабирамо, да смо сви у једном дјелу пред Богом. Уствари, сви се  представљамо у једном дјелу пред Богом и он, у суштини, нама даје своје дарове благодати, кроз Свето причешће.

Данас у овом обновљемо храму Св. Варваре, празнујемо овај завјетни празник и можете да видите како смо рестаурисали овај храм са фрескама, каменом пластиком. Након обнове храма сваког мјесеца имамо литургијску службу.  Литургијска заједница се гради, народ се сабира, поручио је отац Миљанић.

Ђакон Ненад Ковач

Након литије уприличено је сјечење славског колача и припремљена је трпеза љубави.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here