Безбједносни аспекти региона – проблеми слични у свим државама бивше СФРЈ

Прва међународна конференција – Безбједносносни оквир Црне Горе као туристичке дестинације одржана је у хотелу Парк у организацији Независног синдиката полиције.

Према ријечима предсједника Независног синдиката полиције Игора Рмандића циљ је да се говори o безбједносним аспкетима региона.

Игор Рмандић

-Нама је била жеља да доведемо наше колеге из региона како бисмо причали о регионлалној безбједности, али превасходно да представимо Црну Гору као туристичку дестинацију која је сигурна и пожељна за све туристе и све људе добре воље који желе да дођу и да посјете нашу државу. Данас ћемо овдје разговарати о начинима и модалитетима свеукупне колективне безбједности и оно што ми можемо као службеници да пружимо нашим грађанима као сервис. Овдје данас имамо представнике МУП-а Управе полиције, невладиног сектора, ту су такође представници Општине Херцег Нови, Министарства туризма, екологије и одрживог развоја и развоја сјевера и наше колеге из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Македоније, наводи Рмандић.

Са кавим безбједносним изазовима се Црна Гора али и земље региона суочавају, посебно уочи почетка љетње туристичке сезоне, тема je прве међународне конференције коју је организовао Независни синдикат полције на којој је учествовао и Петар Копривица, државни секретар Министарства унутрашњих послова.

Петар Копривица

-Имајући у виду да идемо у сусрет туристичкој сезони од које, наравно, пуно очекујемо, овакав један панел је веома користан јер окупља регион, представнике свих земаља региона и сматрам да ћемо данас кроз једну лијепу расправу и панел дискусију имати прилику да чујемо неке новине и изазове који су тренутно актуелни и да спремно дочекамо предстојећу туристичку сезону, каже Копривица.

Хроничан недостак полицијских службеника заједнички је проблем полиције Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније, а и полиције Србије, истиче Лазар Ранитовић из Синдиката српске полиције.

Лазар Ранитовић

-Синдикат српске полиције се радо одазвао позиву колега из Независног синдиката полиције Црне Горе. Полицијски посао је свуда исти, у Америци, у Хрватској, у Србији, у било ком дијелу свијета полицијски службеници имају исти посао и исте проблеме и безбједносни аспекти су у свијету свуда исти. Наравно да ће нам добро доћи да пренесемо нека наша искуства из туристичких дестинација у Србији, а и да чујемо од колега из Црне Горе, Хрватске, Македоније и Босне њихова искуства са њихових туристичких дестинација. Мислим да је ово једна добра дискусија која може да прерасте баш у велико пријатељство, каже Ранитовић.

Полиција у БИХ такође је суочена са проблемом недостатка радне снаге, каже Дарко Аврам из Синдиката СИПА, Државне агенције за истрагу и заштиту.

Дарко Аврам

-Полицијски службеници у БИХ се сусрећу са проблемом мањка радне снаге што доводи до озбиљних безбједносних проблема. Ми се трудимо да као чланови синдиката, повећамо број полицијских службеника како би безбједност била на што већем нивоу. Тренутно нам велики број службеника одлази у пензију и то нам је велики проблем за будући рад зато што је мали број младих заинтересован за школовање и посао полицајца, каже Аврам.

Безбједностна ситуација у Македонији је врло слична ситуацији у земљама бивше Југославије, каже Мартин Ефремов, предсједник Независног синдиката полиције Македоније.

Мартин Ефремов

-Главни проблеми у полицији Македоније су недостатак кадрова и ниске плате и то се одразило на кадрове. Некадашња школа за полицију у бившој СФРЈ је укинута и сада је њихово образовање сведено на курс, а ми као синдикат се трудимо да их мотивишемо да се опредјеле за овај посао.

Ни Хрватске колеге нису поштеђене овог проблема. Током љетње сезоне имају испомоћ полицијских службеника из Европске уније као и колега из других хрвтских градова, наводи Јозо Ловрић, потпредсједник Синдиката полиције Хрватске.

Јозо Ловрић

-Ситуација у Хрватској је приближно иста као и у региону. Дефинитивно је проблем недостатка људи, односно полицијских службеника, дакле проблем је једнак или сличан и у Хрватској и у Црној Гори и у другим земљама у окружењу. Ми имамо годинама добру сарадњу са колегама из ЕУ. Долазе из Чешке, Словачке, Њемачке, Пољске, Аустрије и других земаља, због великог броја њихових грађана који су код нас на љетовању. Иначе, помоћ током туристичке сезоне дају нам колеге из континенталног дијела Хрватске, каже Ловрић.

Проблем недостатка кадрова, Хрватска је дјелимично ријешила увођењем двогодишњег школовања поред брзих курсева али и повећањем примања.

-Што се тиче школовања полицајаца, поред ових течајева који трају по шест мјесеци ми смо успјели да вратимо у систем двогодишње школовање. Након завршене друге године средње школе сви заинтересовани могу се јавити, наравно, под условом да прођу све потребне тестове, укључујући и психофизички и могу постати кадети. Подигли смо и плате, у просјеку за око 500 еура, тако да сада млади полицијски службеник има минималну плату око 1.200 еура, док је плата старијих службеника од 2.000 до 2.500 еура, наводи Ловрић.

Поред прдставника Министарства унутрашњих послова, конференцији су присутвовали и државни секретар Министарства туризма Ненад Витомировић и представник општине Херцег Нови Митар Кисјелица.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here