Лик и дјело Вилхелмине Караџић кроз поставку у Кући нобеловца Ива Андрића

Изложба под називом “Вилхелмина Мина Караџић”, ауторке Светлане Матић отворена је синоћ у Кући нобеловца Ива Андрића, а поставку је могуће погледати до 20. августа.

Отварајући изложбу, ауторка Светлана Матић казала је да је Вилхелмина Мина Караџић, ћерка Вука Стефановића Караџића говорила шест свјетских језика и водила је цјелокупну очеву коресподенцију са преко 300 познатих личности из доба романтизма, међу којима су били Гете и браћа Грим.

Светлана Матић, ауторка изложбе

– Мина је била преводилац али и прва српска сликарка заједно са Катарином Ивановић. Урадила је преко 50 портрета уља на платну, акварела, цртежа. Била је неко ко је оставио изузетан траг у нашој култури. Мало се о њој зна. Моја жеља је била да извучем из заборава то велико име наше културе и прва помисао је била да на пишем књигу, што сам и у радила за њен 190. рођендан. Књигу “Певам дању, певам ноћу. Писма Мини Караџић” превела сам и на њемачки језик – казала је Матић.

Мина Караџић је, како је казала генерална конзулка Црне Горе у Сремским Карловцима Невенка Ћировић, још једна прича о жени, чије је дјело заиста велико, али о којој се мало зна.

Невенка Ћировић, Генерална конзулка Црне Горе у Сремским Карловцима

– Мина је дјелом и приврженошћу оцу и помагању у раду на ономе на чему је данашња књижевност настала, на том писму, показала колико је породица заправо важна и колико она, као ћерка, није жељела да буде у првом плану. Вријеме је да се кроз научне радове о њој упознамо са њом, јер имамо шта да сазнамо. Светлана Матић се томе интензивно посветила – навела је Ћировић.

Предсједница СПКД Просвјета, Оливера Доклестић казала је да Новљани имају прилику да се кроз изложбу посвећену Мини Караџић, боље упознају са ликом и дјелом ове жене, која је била десна рука свога оца Вука Караџића, снага и његов спиритус мувенс.

Оливера Доклестић, предсједница СПКД Просвјета

– Када бисмо је смјестили у данашње вријеме, рекли би Мина Караџић Вукомановић је чудо од жене, а камоли у оно доба, прије више од 150 година, када је улога жене била далеко подређенија мужу, браку, породици. Њен кроки за портрет био би снажна личност, интелигенција, проноцљивост, а опет, полиглота, књижевница и сликарка – поручила је Доклестић.

Изложба о Вилхелмини Мини Караџић настала је према књизи ауторке Светлане Матић  “Певам дању, певам ноћу. Писма Мини Караџић”. Заслуге за дизајн припале су Душану Борисављевићу, који је својом креативношћу изложбу учинио доступном љубитељима културе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here