Лични интереси појединаца коче развој Зеленике

Из Мјесне заједнице Зеленика-Кути у претходном периоду у више наврата указивали су на проблеме приобалног појаса, односно на недостатак купалишта и уређене путне инфраструктуре. Због тога ће, како је за РТХН најавио предсједник ове МЗ, Илија Ковачевић, ускоро сазвати због грађана.

Грађани ће имати прилике да на том збору изнесу мишљења и сугестије како треба да изгледа обални појас, којем тренутно фали пар стотина метара купалишта, истиче Ковачевић.

Илија Ковачевић, предсједник МЗ Зеленика-Кути

– Ту је потребно да се приватно и јавно склопи у једну слику, како би то требало да изгледа. Нико никога не спречава да инвестира. Све су то исплативи послови на таквој локацији, али не можемо сви ми бити жртве нечијег краткорочног профита, некога ко ће да изгради зграде и прода квадрате, а ми да гледамо у бетон, умјесто у море – наводи он.

Ковачевић открива да је на самој обали у плану изградња ауто праоне, за шта је, како наводи, дозвола издата у Подгорици.

– Појављују нам се објекти на најчуднијим локацијама и као све је то легално, издата дозвола у Подгорици. Не знам јел тај из Подгорице икад био у Зеленици и видио, или само преко неких планова и нацрта нама прави додатне проблеме – прича Ковачевић.

Жеља мјештана је да се уреди потез трасе пруге од пасареле до “Змијица”, гдје ће се, како је планирано, завршавати обилазница око Херцег Новог, али и градити пристаниште за трајектну линију од Зеленике до Тиватских солила.

Из МЗ Зеленика-Кути потекла је и иницијатива да се Лука Зеленика отвори за крузере, међутим, како сматра Ковачевић, лични интереси одређених појединаца коче даљу реализацију тог, за Херцег Нови, веома значајног пројекта.

– Погледајте људе који су у власничкој структури Луке Котор, не разумијем запослене у Морском добру. Имали смо пар дописа, кажу нам да не дирамо, да не причамо о томе, да сачекамо, биће нешто, али нема конкретних реакција на нашу иницијативу – казао је он.

Истиче да би волио да се коначно формира дугорочна и стабилна Влада у којој ће бити они који имају много више разумијевања за проблеме и за бољу валоризацију некадашње трасе пруге воза “Ћиро”, коју би требало искористити као што су то урадили у Хрватској.

2 COMMENTS

  1. Krajnje je vrijeme da se uredi Zeleniika,trenutno je ruglo cjelo priobalja a nije to zasluzla ni po cemu.Zelenika ima velike potencijale kad bi njeni zitelji se probudili i malo zalozili da se nesto uradi.I najmanje ulaganje za Zeleniku je dobroslo.Mora se rijesiti zwmljani put ,prasina koja je katastrofa za turiate, Cirov most,trotoari,zardinjere,kante za otpatke.Zamislite turisticko mjesto u kojem nemate gdje kupiti sladoles nego cekate redu Ideji dok docekate vec se otopio😆Zalosno.

  2. Gospodine Kovačević, s najboljim željama za Vašu zeleničku inizijativu. Prije svega: Budučnost ove opštine je veliki ravni prostot kutsko-sasovičke vale, ispred sa drugo najvećom lukom CG. Da se orijentiše na planiranu brzu saobraćajnicu Ploče-Skadar, ovdje na potezu između Poda i Kamenog. Drugo, da se rekonstruiše Magistrala od železničkih kuća do mosta, ozirom na pješake. A oobzirom i na to, da je šetališno-biciklistička veza od Igala do Kamenara priknutasamo u Zelenici. Bivši željeznički magazin – za privatnu auto-praonicu – ima se porušiti, radi otvaranja Centra na Željezničku rivu. Posebno, kao najstariji nasljednik Hotela, arhitekt i urbanist: Sarajlije tu ruščevinu najeravaju za 3 zvjezdice sa 20 soba -naspram prvobitnih 30, a prisvajaju oduvijek javnu plažu. Protiv ovog sam pokrenuo advokata Lepetića, a izradio sam i projekt rekonstrukcije za 30 gostinjskih jedinica. Imam u urbanističke predloge za obalni potez Lalovina.Zmijica. Zoltan@Magyar.de

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here