Легендарни стрип умјетник Мило Манара гост 9. Стрип викенда

Херцегновски стрип фестивал са сваком манифестацијом подиже љествицу за ниво више, па ће наредног, 9. Стрип викенда, који је на програму у марту 2024. године, у Херцег Нови довести једног од највећих стрип аутора свијета, италијанског маестра Мила Манару.

Стрип викенд је друга по важности манифестација коју организује Херцегновски стрип фестивал, а посвећена је само једном госту или теми и одржава се у зимском и прољетном термину, у зависности од расположивих термина главног госта.

– Мило Манара је жива легенда и већ дуго времена покушавамо да га доведемо на наш фестивал. Сада је и прави тренутак јер је ове јесени завршио први дио илустроване верзије ремек дјела „Име руже“, свог великог пријатеља генијалног италијанског писца Умберта Ека. Књига је за сада издата само на италијанском језику и промовисана је само на Апенинском полуострву и у Француској, а претходног викенда и у оквиру Сајма књига у Пули. Управо на том Сајму срели смо се са Манаром и прецизирали и дефинитивно његов долазак у Херцег Нови, на Стрип викенд који ће бити посвећен њему и његовом посљедњем дјелу. Надамо се да ће до марта бити објављен и други дио „Имена руже“ и да ћемо практично имати код нас и премијерно представљање тог дјела преведеног на неком од овдашњих језика, јер је најављено из Загребачке издавачке куће Фибра да ће преведену верзију штампати када буде урађен и други дио – најављују организатори из Херцегновског Стрип Фестивала (ХСФ) објашњавајући да ће и Девети Стрип викенд имати све програме на које је публика навикла на свим њиховим манифестацијама.

Поред тога, како наводе, спремају и једну изузетно значајну новину.

– За Девети Стрип викенд спремамо и изложбу оригиналних радова Мила Манаре, у оквиру које ће бити изложене оригиналне табле и цртежи из „Имена руже“, те његове оригиналне радове за филм кроз сарадњу са Фелинијем, али и радове који су својеврсна репродукција Каравађових (Caravaggio) слика, а кроз које је Манара реконструисао сликарев бурни живот. Та изложба састављена је из три сегмента и названа „Манара између стрипа, књижевности и филма“, тренутно се налази у Пули и заиста дјелује импресивно. Цијела поставка ће се у марту из Истре преселити у Боку. Наравно, за један овакав пројекат нам је неопходна сва могућа подршка свих ресорних институција и на државном и на локалном нивоу – објашњавају из ХСФ-а, додајући да ће додатне појединости и тачне термине и програм саопштити током предстојећих дана.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here