Лазаревић: Први корак рјешавања проблема Института усвајање колективног уговора

Адвокат Зоран Лазаревић, одборник у СО Херцег Нови

За раднике Института „Др Симо Милошевић“, као и за будућу реализацију програма лијечења пацијената из Норвешке, најважније је усвајање колективног уговора, што је био и један од закључака на састанку представника Владе и делегације из Херцег Новог, коју су чинили др Саво Марић, др Марија Обрадовић, Иван Отовић, Зоран Лазаревић, као и генерални секретар Уније слободних синдиката Срђа Кековић.

Како је за РТХН казао Лазаревић, на састанку је препозната озбиљност тог проблема и његово рјешење очекује се у најскоријем периоду.

– Због позиције радника и стварања нове динамике односа између послодавца и запосленог, јер ће на другачији начин бити третиран и обрачунаван износ зараде. А као реалан слијед очекује се престанак тужби запослених, који ће имати правни основ да траже исплату зарада, као што је и са другима који су покривени гранским колективним уговором за здравство – објашњава он.

Лазаревић подсјећа да је то једна од ставки у уговору са Норвежанима, јер је њима веома важно да радници у Институту буду задовољни, пошто ће тиме пружити квалитетније услуге.

Власничка структура тренутно представља највећи проблем држави да финансијски помогне Институту у оквиру закона.

– У овом моменту најсврсисходније за Институт је да се покрене поступак куповине акција свих мањинских акционара. Мислим да је на то рјешење и до сада указивано, а ми очекујемо да се то питање, такође, брзо ријеши. То је важно, јер нас ускоро очекује усвајање државног буџета – наводи Лазаревић.

Посебна ставка у буџету, како додаје, биће повећање средства Фонда за здравство за најављене увећање цијене услуга Института према фондовским пацијентима, за шта ће бити опредјељено између милион и милион и по еура.

Једна од закључака састанка био је и побољшање прихода, што, како сматра Лазаревић, повезује све остале закључке.

– Да би се побољшала приходовна страна у Институту, потребо је да сем тог сјеверно европског, односно норвешког и холандског програма, наћи нова тржишта. Јуче је др Марић имао иницијативу око доласка пацијената који би дошли под покровитељством Уједињених Арапских Емирата – казао је Лазаревић.

Када је ријеч о дугу према Југобанци АД у стечају, односно према Агенцији за осигурање депозита Србије, Влада ће преузети ту обавезу, чиме ће потраживања бити умањена за око 30%, а за пацијенте из ове државе биће направљен посебан аранжман.

Лазаревић истиче да питање колективног уговора мора бити ријешено током ове, најкасније следеће седмице. Када је ријеч о року за куповину акција, средства ће бити обезбјеђена кроз ребаланс буџета, што може бити најкасније до Нове године.

1 COMMENT

  1. Institut je ostao bez medicinskog kadra(električara ima vise od epcg)ako se ovo sve hitno ne rijesi do dolaska Pokreta sad na vlast Institut je mrtav jer Spajić ne zna nista drugo nogo unistiti.Jadi će nas snaci sa tim mladim DPS likovima sa kupljenim diplomama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here