Лана Вучинић побједница Државног такмичења у куварству за средњошколце

На државном такмичењу ученика средњих школа у куварству одржаном у Будви, побједила је  Лана Вучинић, ученица четвртог разреда Средње мјешовите школе „Иван Горан Ковачић“ из Херцег Новог.

На такмичењу су учествовали ученици 9 школа из Црне Горе који су кроз припремање топлог предјела, главног јела и дезерта пред међународним жиријем показали шта су научили у школи. Побједница такмичења, Лана Вучинић  каже да је поносна на остварени успјех.

-То је једно велико искуство за мене, бити први је непроцјењив осјећај. Не могу још да вјерујем да сам побједила, да је све то тако функционисало. Отишла сам хладне главе и размишљала сам само да то испадне како треба, да не мoрам да освојим прво мјесто, али, ето, игром случаја се задесило да сам одрадила све најбоље и јако сам поноснa на себе и на своју менторку, каже Лана.

Лани Вучинић, побједници престижног такмичења, ова награда значи подстрек за даљи рад.

-То је за мене један вјетар у леђа који ће ми касније, кроз даље школовање много значити. То искуство је непроцјењиво и драго ми је што сам имала ту привилегију да идем на то такмичење и да осјетим како је то такмичити се против других и извући најбоље из тога. Мени је ово већ друго такмичење, конкуренција је била велика, али је атмосфера била пријатељска, било је стреса зато што су сви дошли с циљем да освоје прво мјесто, а ја нисам нешто пуно размишљала о побједи и на крају је све добро прошло, рекла је Лана Вучинић.

Припреме за ово такмичење трајале су мјесец дана, али је међународни жири у коме су били експерти у гастрономији из Хрватске, Босне и Херцеговине, Србије и Словеније препознали квалитет рада и знање које је Лани пренијела наставница  гастрономије у  СМШ „Иван Горан Ковачић“, Ивана Биговић, која је била њен ментор на на овом такмичењу.

-Генерално нисмо очекивали овај успјех, очекивали смо и надали смо се да ћемо да добијемо неку награду, али да ћемо баш бити први у држави то нам је дошло као право изненађење. Оцјењивао се  цјелокупни рад, од хигијене, организације рада па до саме припреме, укуса и изгледа јела. Припреме су трајале мјесец дана и биле су напорне. Требало је све то да се усагласи са пропозицијама. У школи имамо кухињу у којој смо се и припремали. У куварству стално нешто ново учимо, тако да  свако такмичење открива неке нове идеје, нека нова виђења и ово такмичење је допринијело да нешто ново научимо и касније примјенимо, каже Биговић.

Ово Државно такмичење је усклађено са концептом европског такмичења у вјештинама Euro Skills, које се организује сваке друге године и усмјерено је на учешће стотина талентованих ученика одабраних путем националних такмичења у европским земљама.

Лану Вучинић, побједницу државног такмичења ученика средњих школа у куварству очекује учешће на европском такмичењу средњошколаца у куварству које ће се почетком 2025.године одржати у Данској.

 

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here