Кракен потврђен у Црној Гори

Фото-Институт за јавно здравље

Лабораторије Одјељења за молекуларну дијагностику Института за јавно здравље Црне Горе данас су потврдиле први случај инфекције подсојем Омикрона БА.2 који је медијски познат као „Кракен“. Црна Гора се тако придружила списку држава код којих је регистрована мутација високо заразног соја.

То је нова подваријанта Омикрона настала комбинацијом друге двије подваријанте овог соја. Први пут је регистрован у октобру у Сједињеним Америчким Државама (САД), где тренутно доминантно циркулише. Европске земље које су до сада пријавиле случајеве инфекције су Уједињено Краљевство, Данска, Француска, Аустрија, Њемачка, Италија, Шпанија, Шведска, Исланд, Белгија, Република Чешка, Португал.

Из Института за јавни здравње напомињу да се еволуција корона вируса наставила у смјеру настанка подваријанти које се лакше преносе, а које на срећу у поређењу са претходним не дају чешће тежа обољења, посебно у поређењу са Делта сојем САРС-КоВ-2 вируса.

Апелују на грађане да се вакцинишу и приме своју бустер дозу бивалентном вакцином у препорученим интервалима јер уредно вакцинисани имају блажу клиничку слику и повољнији исход болести.

Институт за јавно здравље Црне Горе наставља да прати ситуацију везано за појаву новог соја корона вируса у Црној Гори и у складу са добијеним подацима редовно ће извјештавати јавност , наведено је у саопштењу.

1 COMMENT

  1. Samo lažete narod da vakcinisani imaju blažu kliničku sliku i povoljniji ishod bolesti, dok to u realnosti nije tako i studije su pokazale da vakcinisani samo narušavaju sopstveni imuni sistem, a da ne pominjemo miokarditis, šlog, Belovu paralizu i mnoge druge nus pojave nakon vakcinacije, kao i naglo povećan broj obolelih od karcinoma otkad su se ljudi masovno vakcinisali. Inače je poznato i to da karcenogeno i mutageno dejstvo vakcine nije uopšte ispitivano.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here