Коњевић о укидању Морског добра: Визија деценију испред свих

Милош Коњевић, Новска листа

Поводом иницијативе за укидање ЈП Морско добро, саопштење је упутио Милош Коњевић, у име Новске листе.

– Укидање ЈП Морско Добро био је и остао један од темељних циљева због којих је основана Новска Листа као група грађана и локална политичка иницијатива прије више од 12 година. У сржи тог циља налази се принцип да локалне самоуправе могу најбоље да управљају сопственим ресурсима јер су доступне свим грађанима и располажу са највећом количином знања и људских капацитета. Иако логичан, овај принцип је прије деценију заступала и у њега вјеровала једино Новска листа.

Радује ме што је сазрело вријеме да се о овој иницијативи отворено прича и да су иза ње једногласно стали сви предсједници приморских Општина јер се врло добро сјећамо дана када је ово за већину њих била табу тема. Сигуран сам и да су наше иницијативе покренуте кроз локални парламент те кроз договор са нашим политичким партнерима биле кључне за подизању свијести да је сазрело вријеме за измјену закона о Морском Добру, укидање овог предузећа, и враћања како ингеренција тако и надлежности над праведном расподјелом средстава локалним самоуправама.

Децентрализација и јачање локалних самоуправа су принципи Европске Уније, али су и принципи правде и здраве логике. Стотине милиона зарађених у Херцег Новом, а однесених на друга мјеста довољно смо сви осјетили на својим кожама. Не смијемо дозволити да се то исто дешава и нашој дјеци – поручио је Милош Коњевић у име Новске листе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here