Реконструисан магистрални цјевовод у Баошићу – боље водоснабдијевање током сезоне

Ривијера

Потрошачи на херцегновског ривијери овог љета  неће имати проблема у водоснабдијевању, захваљујући и реконструкцији магистралног цјевовода ДН 300, који је од данас у функцији.

Пуштањем у рад овог цјевовода, Баошић и друга мјеста на ривијери, спремно ће дочекати шпиц сезоне и велики број гостију, казао је за РТХН технички директор предузећа Водовод и канализација Херцег Нови Горан Симовић.

Горан Симовић

– Послије више мјесеци реконструкције, данас је пуштен у рад магистрални цјевовод у Баошићу. Након реконструкције  обављено је завршно испирање цијеви и испуштање ваздуха на вентилу, тако да је од данас у пуном погону и представља дио градског водоводног система. Пројекат је реализован фазно. Захвалност за урађени посао, дугујемо оперативи, сектору за одржавање водоводне мреже, са пословођом Славком Поробићем, на челу, навео је Симовић.

Дотрајалост магистралног цјевовода изазвала је велике губитке на мрежи због чега је Водовод  предузео санацију цјевовода, који је још увијек у власништву Регионалног водовода:

– Губитке  на мрежи проузроковало је и клизиште на локацији у Баошићу, које је помјерало цјевовод, тако да су били чести кварови на самом цјевоводу, који се налази у близини стамбених објеката на тој локацији, објашњава Симовић.

Реконструкција цјевовода урађена је на основу Плана и програмом предузећа Водовод и канализација:

– На око 200 метара дугој дионици цјевовода, уграђени су најквалитетнији материјали, односно, дуктилне цијеви. Набавка материјала због потражње на тржишту, је потрајала, па се и сам посао одужио. Морали смо прво да санирамо клизиште. Уклоњено је око 600 метара кубних земље са постојећег цјевовода, како би ослободили трасу. Потом је дошло до ископа трасе и монтаже цјевовода, који се налази изнад магистрале и служи за водоснабдијевање потрошача височијих зона, појашњава Симовић.

Реконструкција је била неопходна, како би потрошачима омогућили несметано водоснабдијевање, не само током туристичке сезоне, већ и цијеле године. Херцегновски Водовод је организовао и финансирао радове на магистралном цјевоводу, у износу око 40 000 еура.

У Водоводу су спремни за шпиц сезоне.

– Водовод је ријешио и неке локације које су деценијама биле занемарене. У Ђурићима у Каменарима десетак кућа је љети остајало без воде. То смо успјешно ријешили прије неколико дана и један локалитет у Мељинама, изнад Остојића вулканизера, гдје су исто три четири куће остајале у сезони, без воде. То је ријешено. Трудимо се да сваком захтјеву наших грађана, изађемо у сусрет, поручио је Симовић.

Он очекује да ће водоснабдијевање током сезоне бити без проблема и да ће ефикасно, као и до сада, интервенисати у случају квара или евентулане хаварије на мрежи.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here