Катић: Општине ће боље управљати својом обалом него Морско добро

Стеван Катић, предсједник Општине Херцег Нови

Радна група за предлагање измјена и допуна Закона о морском добру у сарадњи са челницима приморских општина дефинисала је на јучерашњем састанку наредне кораке у процесу укидања ЈП Морско добро и креирања новог закона о управљању обалом.

Према ријечима предсједника Општине Херцег Нови, Стевана Катића, уколико Влада прихвати иницијативу и Скупштина је изгласа, Морско добро ће бити угашено.

– Нови закон ће третирати управљање црногорском обалом на начин да Општине преузму управљање свака за своју локалну самоуправу и то је нешто што би требало да буде крајни епилог те приче и рада радне групе, која треба да изађе са тим конкретним предлогом – наводи он.

Морско добро, како подсјећа предсједник Катић, више од 30 година управља обалом, због чега ће бити потребно измијенити велики број закона.

– Радна група је задужена и да припреми велики број измјена законских рјешења гдје ће се свуда гдје се помиње управо Морско добро, као такво брисати, односно дефинисати одредбе из новог закона, који ће третирати обалу црногорских градова, која ће прећи под ингеренцију Општина, на основу овог заједничког става и закључка који смо јуче имали – објашњава Катић.

Челници свих општина, како наводи Катић, изразили су спремност да преузму ингеренције, када је ријеч о управљању обалом.

– То је нешто што је неодвојиви дио сваког града и сви смо сагласни да ћемо боље и квалитетније управљати, јер не могу се видјети свакодневни  проблеми из позиције Будве или Подгорице, као што може из града гдје се то дешава, односно на чијој територији се то налази – сматра Катић.

Први пут у модерној историји, како је казао, догодило се да су се сви челници приморских општина сагласили око иницијативе да се укине предузеће за управљање обалом и да се те обавезе пребаце на локалне управе.

3 COMMENTS

  1. Ako će te upravljati kao sa haosom u ulici 29 decembar bolje da ne radite ništa.
    Pauk ne smije doći u ulicu jer su mu zaprijetili.
    Samo se izivljavste na vozila sa HN tablama

  2. Прије који дан је неки десперадос ноћу џипом сишао низ скалинаду Данице Томашевић. Јадо мој: стодеведесет степеница!!! Мисли ли Општина нешто предузети да се то више не догоди и да нико од пролазника не страда? Та скалинада је тик уз зграду СО ХН, ваљда је та вијест доспјела до ушију одговорних…

  3. EU će biti još rigoroznija nego Morsko dobro. Sada se samo koristi vrijeme da se ućari što više prije ulaska u EU.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here