Конференција “Дијалогом за спас Института Др Симо Милошевић” сутра у Подгорици

У организацији Уније слободних синдиката Црне Горе, као наставак кампање „Сви заједно као један – Институт је свима вриједан“, сутра (уторак, 26. септембар) ће у Подгорици бити одржана тематска конференција „Дијалогом за спас Института Др Симо Милошевић“.

На конференцији, која почиње у 10:00 сати у просторијама Медија центра УССЦГ, учествоваће представници Владе Црне Горе, Инститита Игало и Општине Херцег Нови, најавила је за РТХН предсједница Синдикалне организације Института др Марија Обрадовић.

-Учешће су потврдили министар финансија Александар Дамјановић, Лука Ђукановић у име Министарства здравља, др Вук Кадић у име Фонда здравства Црне Горе. У име Борда директора присуствоваће Жарко Ракчевић и Марија Миличковић, а у име Општине Херцег Нови предсједник Скупштине Иван Отовић и одборници Марко Лучић и Јован Суботић, а учешће су потврдили и представници одређених партија чији представници ће бити у скупштини Црне Горе. Поред њих, ту ће бити и више представника Уније слободних синдика Црне Горе, и ја испред Синдиката института Игало.

Марија Обрадовић, предсједница Синдикалне организације Института

Ионако лошу ситуацију додатно отежава најава прекида Норвешког државног програма од идуће године. Иако непријатно изненађени, др Обрадовић сматра да је то посљедица свеукупне ситуације у Институ.

-Искрено, ми смо шокирани и некако непријатно изненађени том информацијом. Нажалост, није да смо до краја затечени из простог разлога што ситуација која се дешава са Институтом игало посебно уназад годину дана и коју они наравно помно прате сигурно да је утицала и на ту њихову одлуку. То је она прича коју смо имали о одливу кадрова, о незадовољству запослених и радника Института Игало и самим тим су ово неке посљедице. Ми ћемо имати у четвртак састанак са представницима Универзитетске клинике из Осла тако да ћемо имати прецизну информацију о томе шта су разлози , али можемо да претпоставимо.

Прекид лијечења Норвешких пацијената након пола вијека представља огроман губитак за Институт, град, али и државу, сматра др Обрадовић.

-Морам да кажем да је то први пут да се овај програм укида након 50 година, ако изузмемо период ратних дешавања деведесетих година, што је велики губитак првенствено за Институт Игало, за запослене у Инстититу Игало, за град Херцег Нови посебно, а богами и за државу Црну Гору јер није се до сада могла подичити рехабилитацијом и лијечењем овако великих група страних држављана посебно са богатог европског тржишта, поручила је предсједница Синдикалне организације Института “Д Симо Милошевић”.

Закључци са конференције „Дијалогом за спас Института Др Симо Милошевић“ биће представљени на прес конференцији сутра у 12:30, на којој ће се представницима медија обратити учесници тематске конференције.

 

1 COMMENT

  1. Vidim da konferenciji prisustvuju i neki koji imaju svoje firme, a radnicima i dalje daju dio plate na ruke. Ne znam kako oni imaju ikakvo pravo da predlažu rješenja za Institut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here