Концерт Ане Јонтес и Стефана Пасторћића у Подгорици

Дуо Орфик који чине црногорска флаутистикиња, Новљанка Ана Јонтес и италијански саксофониста Стефано Пасторћић, приредиће концерт у оквиру КИЦ-овог циклуса ,,Млади таленти”, у четвртак, 2. јуна у Галерији “Ристо Стијовић” у 20 сати.

На  првом представљању пред црногорском публиком дуо ће премијерно извести дјела Паул Арма, Скота Брикмана,  Линде Кернохан,  Натхана Грохолског, Р. Гyота,  М. Фирми .  Познанство Ане Јонтес и Стефана Пасторћића започело је на конзерваторијуму ”Ђузепе Тартини” у Трсту на одсјеку за камерну музику, за дувачке инструменте, у класи проф. Стефана Вецанија. У почетку су реализовали пројекте са различитим формацијама, а затим извели свјетску премијеру композиције за флауту, саксофон и клавир у класи проф. Франка Калабрета.  На крају академске 2020/2021. године, формирали су камерни састав Орфик Дуо.  Најчешће изводе дјела савремених композитора различитих стилова, укључујући минималистичку, као и мотиве етно музике. Необична комбинација звучних боја ова два инструмента креира потпуно другачију звучну слику. Двоје музичара кроз заједничко музицирање међусобно откривају и спајају латинску и балканску културу.

Ана Јонтес, (1995.) започела је музичко образовање у Херцег Новом у класи Иване Петковић. Школовање је наставила у Србији у средњој музичкој школи “Михајло Вукдраговић” у класи Биљане Прице, а затим на Музичкој академији на Цетињу у класи професорке Марије Ђурђевић Илић. Године 2017. одлази на размјену студената у оквиру програма Ерасмус+ гдје наставља школовање на Конзерваторијуму “Ђузепе Тартини” у Трсту у класи проф. Ђузепина Маскеретија. Након тога завршава специјалистичке на одсјеку флауте, а наредне године и специјалистичке студије на одсјеку за камерну музику под вођством проф. Жане Лекић, Наташе Поповић и Чедомира Николића. Од јануара 2021. похађа мастер студије камерне музике у Трсту.  Репертоар који изводи Ана Јонтес је широк, садржи дјела за соло флауту и камерну музику, од класичне до савремене епохе. Похађала је семинаре професора као што су: Наташа Паклар, Аленка Зупан, Љубиша Јовановић, Матеј Зупан, Марина Ненадовић, Петер-Луцас Граф, Татјана Кркељић, Дејан Гаврић, Олексиј Молчанов и др.

Учествовала је на различитим националним и интернационалним такмичењима у категоријама соло флаута и камерна музика остваривши запажене резултате. Свирала је и на фестивалима Барски љетопис, А темпо у Подгорици, Мителфест у Италији.

Саксофониста Стефано Пасторћић, (2000. Трст) започео је да свира саксофон у деветој години, школовање наставио у Музичкој гимназији, па затим  на Конзерваторијуму “Ђузеепе Тартини” у класи професора Масимилијана Донинелија. Поред солистичког репертоара свира камерну музику, као и транскрипције класичне музике за саксофон. Усавршавао се на бројним семинарима код угледних професора. Осим тога, сарађивао је у радијским музичким емисијама, са позориштем, као и са градским дувачким оркестром у Трсту. Учествовао је на фестивалима, националним и интернационалним такмичењима.  Концертирао је као солиста, камерни музичар и члан оркестара у Италији, Шпанији, Словенији и Хрватској.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here