Композитор и пијаниста Антон Батагов наступиће вечерас у Дворани Парк

Познати руски класични композитор и пијаниста Антон Батагов, који на клавиру свира класичну музику Јохана Себастијана Баха, вечерас  (четвртак ) ће наступити у Дворани Парк. Почетак концерта је у 20 часова.

– Очаравајуће  искуство. Сензација мастера. Затворите очи и дозволите отпутовати у свијет маште, о њему  пишу Новине Форбс.

О својој импресији свирајући Баха Антон Батагов је казао:

– Волио бих да сада свирам Баха на начин да ови звуци не буду као нешто што данас чујемо и слушамо. Сваки звук се јавља спонтано, као да је импровизација, и открива другу врсту изражајности. То је као да зумирате слику да бисте видјели сваки детаљ у високој резолуцији. Бахова музика садржи сав наш постмодернизам, сав наш минимализам, као и џез, рок и многе друге стилове. Занимљива чињеница: музика Партитаса нема скоро никакве везе са „плесним“ називима њихових покрета.

Бах је одабрао форму која се у то вријеме обично користила – плесну свиту – и испунио је потпуно другачијим садржајем. Партита Е-мол је као страст без ријечи, а партита Д-дур је мистерија Божића. Пратио је hor Jesus bleibet meine Freude  (Исус, радост човјекове жеље) из кантате  Herz und Mund und Tat und Leben (Срце и уста и дјело и живот). Не треба објашњавати о чему се ради. Свака нота, свака интонација, сваки акорд у Баховој музици преноси истину која све остало чини безначајним. Зато звучи тако бескомпромисно, понекад чак и немилосрдно, док је истовремено и заслијепљујуће лијепо.

Свјетски познат класични композитор и пијаниста живи и у Херцег Новом. У Дворани Парк је наступио у мају ове године и тада је забиљежен изванредан пријем код публике.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here