„Књига о Милутину“ у сјајном извођењу Ненада Јездића одушевила публику у Бијелој

Импресивна антиратна монодрама у извођењу првака београдског позоришта, глумца Ненада Јездића, настала по роману Данка Поповића, и у режији Егона Савина одиграна је синоћ у Дому културе у Бијелој.

„Књига о Милутину“ је драма појединца и његов субјективни осјећај рата и страдања у мору идеологија, у језивом егзодусу и огромној жртви читавог једног народа у којем Милутин кротко, посебно и врло специфично све то подноси.

-Хвала великом писцу и редитељу и животу и Богу што се десило да смо се окупили око овога  и што су Данкови наследници уступили ово за извођење. Нису били расположени дуги низ година и уистину највише хвала животу, машти и ономе што сви носимо у себи само су путеви  како долазимо до тога различити.  Хвала емоцијама које ми као словесна бића, а највише хвала људима који су нам оставили овај један тестаментарни значај овога што су радили да би нама било овако како нам је , да би смо се окупили и то послушали  и живјели много љепше испуњеније мирније животе него што су их они живјели, казао је након представе Ненад Јездић. 

Додаје да некада има осјећај да је постојао Милутин да је врло аутентичан и да  је живио близу Данка Поповића који га је артикулисао и преточио. Милутин је један универзални и како је рекао Егон „прави онај незнани јунак“. 

-Егон је инсистирао на томе „ја би волио да то буде један јавни час гдје неки аутентични ветеран прича о свој страхоти страдања. Кад ти гледаш „условно речено“ непријатељске војнике и они причају о неким страшним ситуацијама и ти видиш да је та бол и патња истинита на начин на који он то пласира испред камера. То када би смо добили са Милутином то би га осавременило , приближило“. Управо због тога на сцени је једна коцка која може бити и војничнки сандук, експонат , инсталација икомплетна фотодокументација аутентичних фотографија патње и страдања једног народа, казао је Јездић.

На питање како Милутин утиче на Ненада и обрнуто, Јездић овако одговара.

-Милутин утиче на мене чини да се мјењам и интензивно говори ми слушај ме,  а ја Милутину кажем не напуштај ме и да сваки пут имам срце и разумјевање за тебе и да те осјећам као што те осјећам од првог читања.

Представа „Књига о Милутину“ је на црногорској турнеји, а у Херцег Новом, како је истако Јездић, била је најпосјећенија.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here