Класичне ноте освојиле херцегновску публику

Између два Новогодишња концерта ученика, у Школи за основно музичко образовање Херцег Нови синоћ је наступио клавирски дуо који чине Соња Марковић и Драгомир Братић.

Соња Марковић је професор клавира у Музичкој школи Требиње, а учествовала је на бројним фестивалима и такмичењима. Братић као професор клавира ради у Музичкој школи „Даворин Јенко“ у Београду и један је од најуспјешнијих музичких педагога.

На репертоару овог клавирског дуа нашле су се композиције Рахмањинова, Сенс-Санса, Листа и Бабађаниана, а како објашњава Марковић, дјела ових умјетника највише одговарају њиховом сензибилитету.

-Свирали смо је и пјевљиве и спорије мелодије, било је доста неправилних ритмова, и мислим да се то публици највише допало. Јерменска рапсодија коју смо извели садржи неправилне ритмове, који су карактеристични за ово подручје, наводи Марковић.

Марковић је 2019. године наступила на фестивалу „Viva music“ у Херцег Новом, а како истиче, наступ јој је помогао у каријери.

-На фестивалу смо као трио наступиле Лидија Паолин виолончело, Соња Војводић виолина и ја на клавиру и тада смо освојиле прву награду. Могу слободно рећи да су ми се након фестивала отворила врата, јер сам позвана у Њујорк да будем дио жирија на једном интернационалном фестивалу, тако да ме за Херцег Нови вежу само лијепа сјећања, истиче Марковић.

Музика за два клавира прва је љубав музичког педагога Драгомира Братића, који је истакао да је смисао и покретач свирања изазов, од одабира дјела до изласка на позорницу.

-Нама је уствари изазовније док вјежбамо, док прирпемамо програм. Жао ми је што публика не може да види шта се дешава на пробама, а шта је финални производ, јер ако немате дозу уживања и у раду на дјелу, онда можда и нисте предодређени за музичара. Живот музичара није само сцена, већ већим дјелом припрема за сцену, објашњава Братић.

У концертној сали херцегновске музичке школе, вечерас у 19:00 сати биће уприличен други, завршни новогодишњи концерт ученика. Улаз је слободан.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here