КИНЕСКА ЛУНАРНА СОНДА ДЕТЕКТУЈЕ НА ЛИЦУ МЈЕСТА ПОВРШИНСКУ ВОДУ НА МЈЕСЕЦУ

РТХН у сарадњи са глобалном кинеском медијском кућом CCTV News Content Co. Ltd реализује серијал видео записа и прича из НР Kине.

Кинески научници објавили су резултате детекције водених сигнала на Мјесецу на лицу мјеста помоћу лунарног лендера Чанге-5, дајући нове доказе о сувоћи сателита.

Студија је објављена у рецензираном часопису Sience Advances и открила је да лунарно тло на мјесту слетања садржи мање од 120 дијелова на милион воде или 120 грама воде по тони, а лагана, везикуларна стијена носи 180 дијелова на милион, који су много сувљи од оних на Земљи.

Уређај на лунарном лендеру измјерио је спектралну рефлексију реголита (растресити слој хетерогеног материјала који прекрива чврсту стијену) и стијене и први пут детектовао воду на лицу мјеста.

Садржај воде може се процјенити пошто молекул воде или хидроксил, апсорбује на фреквенцији од око три микрометра, према истраживачима Кинеске академије наука.

Управо је соларни вјетар допринио највећој влажности лунарног тла, јер је донио водоник који чини воду, рекли су истраживачи.

Према истраживачима, додатних 60 дијелова на милион воде у стијени можда потиче из унутрашњости Мјесеца.

Стога се процјењује да стијена потиче из старије, влажније базалтне јединице, прије него што је избачена на мјесто слетања да би је покупио лунарни лендер.

Студија је открила да је Мјесец у одређеном периоду постао сувљи, вјероватно због отплињавања његовог резервоара за плашт.

Свемирски брод Чанге-5 слетио је на један од најмлађих базалта (тврда изливна магматска стена, тамносиве и црнкасте боје), који се налази на средњој високој географској ширини на Мјесецу. Измјерио је воду на лицу мјеста и извукао узорке тежине 1.731 грама.

„Враћени узорци су мјешавина гранула и на површини и испод“, рекао је за Синхуу, Лин Хонглеи, истраживач са Института за геологију и геофизику при ЦАС-у. „Сонда на лицу мјеста може да измјери најудаљенији слој површине Мјесеца.

Лин је такође рекао да је симулација аутентичних услова на површини Мјесеца на Земљи изазовна, што чини мјерење на лицу мјеста тако неопходним. Према студији, резултати су у складу са прелиминарном анализом враћених узорака Чанге-5.

Налази пружају више трагова за кинеске мисије Чанге-6 и Чанге-7. Истраживања лунарних резерви воде долазе у центар пажње, јер се у наредним деценијама планира изградња лунарних станица са људском посадом.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here