ФОРМИРАНО КООРДИНАЦИОНО ТИЈЕЛО ЗА ИЗГРАДЊУ РЕГИОНАЛНОГ РЕЦИКЛАЖНОГ ЦЕНТРА

Координационо тијело припрема тендерску документацију за изградњу заједничког Рециклажног центра у Никшићу.
Формирање и изградња јединственог рециклажног центра којим би се ријешио проблем отпада у осам градова Црне Горе, међу којима је и Херцег Нови, била је тема недавно одржаног састанка представника тих општина са представницима Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма, и фирме „Interseroh“ из Аустрије, која се бави циркуларном економијом, са посебним акцентом на управљање отпадом.

Министар екологије, просторног планирања и урбанизма Ратко Митровић, у разговору за РТХН, истиче да су са представницима свих општина договорени наредни кораци у реализацији овог пројекта.

-Ангажовали смо једну од најбољих експертских европских фирми да нам направи Вишекритеријумску оптимизацију и вишекритеријумско рангирање и дефинише гдје је најбоља локација за изградњу Рециклажног центра. Послије урађене студије ми смо се састали са градоначелницима Никшића, Будве, Котора, Тивта, Херцег Новог, Плужина, Жабљака и Шавника и договорили о даљим корацима.

Координационо тијело треба да сагледа правни основ и осмисли модел по којем ће се општине удружити и повјерити дио послова заинтересованом партнеру.

-Формирано је координационо тијело чији је задатак да припреми тендерску документацију за партнера који би радио рециклажу. Основна стратегија је да општине врше примарну селекцију чврстог отпада, а да касније у рециклажном центру са неким партнером врше рециклажу пластике, стакла и осталих врста чврстог отпада. Ми смо до сада у Црној Гори посматрали чврсти отпад као неки проблем, а то је у суштини постао један бизнис; треба само поставити адекватне законске оквире, и то се може јако добро регулисати, поручио је министар Митровић.

Будући Рециклажни центар ће обезбиједити радна мјеста за око 200 људи а, како је раније саопштено из Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма, на овај начин ће бити ријешен проблем отпада у Црној Гори.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here