Кековић: Измјена закона о зарадама у јавном сектору са доста аномалија

Унија слободних синдиката Црне Горе упутила је допис премијеру Дритану Абазовићу поводом сазнања да је Влада дала позитивно мишљење о измјенама и допунама Закона о зарадама запослених у јавном сектору, чиме је предлог ушао у скупштинску процедуру. 

Ово је још једна у низу ад хок измјена овог законског рјешења без ревизије цјелокупног законског текста, истакао је секретар Уније слободних синдиката ЦГ Срђа Кековић.

-Чињеница је да се измјенама тог закона поново приступило ад хок. Тиме се дефинитивно нарушава ниво зарада међу занимањима, наводи он.

Кековић подсјећа да се мора водити рачуна колики је распон између најмање и највеће зараде у јавном сектору.

-Као и колики су распони када су слични, односно послови исте сложености између дјелатности у питању. На примјер професора у просвјети или рецимо доктора медицине у здравству. Ови проблеми морају хитно да се исправљају, као што хитно мора да се повећа коефицијент сложености за обрачун зарада запослених у Д категорији. Такође, има доста аномалија на које смо претходних година указивали, објашњава Кековић.

Једна од аномалија закона су и накнаде функционерима након престанка функције, која се сматрају из Синдиката политички злоупотребљава.

-Због ове аномалије трпимо огромне трошкове у буџету. Функционеру имају право на накнаду зараде годину, чак и двије ако му је остала година до пензије у току коришћења ове накнаде, казао је Кековић.

У Унији синдиката очекују од премијера да иницира поновно формирање Радне групе за израду закона како би се предлог нашао у скупштинској процедури најкасније до краја четвртог квартала текуће године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here