КАТОЛИЧКИ ВЈЕРНИЦИ СЛАВЕ БОЖИЋ – ИСТИНСКО СВЈЕТЛО ИСУСОВОГ РОЂЕЊА

Kатолички вјерници и други хришћани који поштују Грегоријански календар, прослављају Божић. Синоћ је традиционално служена поноћна Миса у жупној Цркви Светог Јеронима у Херцег Новом.

Свечане  Божићне мисе биће служене у Цркви Св. Јеронима у 10:00 и Св. Антуна у 17:00 часова. Вјерници долазе на поклон јаслама Богомладенца, која се традиционално импровизују у храмовима. Лијепа алегоријска поставка која подсјећа на рођење Исуса Христа у Витлејемској пећини  украшава  и Цркву Светог Јеронима у Старом граду.  

У Божићном времену славимо управо новост живота, како бисмо могли почети из почетка, упутио је поруку вјерницима, жупник  херцегновске   жупе Св Јеронима дон Синиша Јозић:

– Отајство Божјег силаска међу људе у лику дјетета Исуса донијело је људском роду ослобођење од свакога страха јер „свјетло истинско које просвјетљује сваког човјека дође на свијет“. Свјетло истинско пуно је више од апстрактне мисли или симболичке слике.Уздајући се у свјетло овога дјетета и вјерујући њему, људи доживљавају прекрсне савјете у животним кризама, које се често чине безизлазнима. Људи доживљавају Бога као свога Спаситеља и не очајавају у пролазности свега земаљскога, него се опиру неправди и насиљу. У радости сусрета с новорођеним краљем небеско свјетло свијетли у свој тами овога свијета. Божић тако постаје небеска ријеч, коју прати мелодија анђеоских зборова, јер се небо спушта на земљу, а земља постаје предворјем неба.
Слављењем најрадоснијег кршћанског благдана Дјетешце Исус збори и позива, он жели да његова ријеч допре до нас. Док Исусову ријеч читамо, ми бивамо прочитани; док проматрамо Исуса у јаслама, он гледа нас. Краљ краљева долази на свијет не привлачећи позорност, већ побуђујући тајанствену привлачност у срцима оних, који осјећају присутност новости која је способна промијенити свијет. Не силовито и гласно, него тихо и непримјетно. Управо онако како се догодио и Божји долазак у наш свијет у Исусу из Назарета. Због тога бладан Божића наприје жели промијенити тебе и мене. Дијете је рођено у јаслама зато нам спасење долази по блиском и присном контакту и погледу на онога који нас гледа одоздо. Такав је наш Бог! Не гледа нас с висока, него безазленим погледом дјетета. А у дјетету је увијек нови почетак. У божићном времену стога славимо управо ту новост живота како бисмо могли почети испочетка.

Нека свима вјернима буде радостан Божић, пун Божје милости, новости и живота. Нека Божји мир буде с нама и међу нама, да сви будемо вјеровјесници Божје љубави и близине.Рођендан нашега Спаситеља испунио наша срца и душе племенитим мислима и жељама како бисмо научили земаљским се добрима правилно служити, а за небеским тежити, честитао је Божић дон Јозић.

Божић према Грегоријанском календару, 25. децембра истовремено прослављају католичке, протестантске и англиканске цркве, као и неке православне цркве, које су прихватиле ново рачунање времена.      

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here