Католички вјерници обиљежавају Велики петак

Црква Св. Јеронима

Католички вјерници и други хришћани који поштују Грегоријански календар данас обиљежавају Велики Петак, као најтужнији дан у спомен на страдање Исуса Христа на Голготи.

Према хришћанском вјеровању, Исус Христ је осуђен у четвртак, разапет на крсту у петак, а ускрснуо у недељу. Велики петак једини је дан у години у којем нема еухаристијског славља. Не звоне црквена звона, олтар је без крста, олтарника, свијећа или цвијећа, како би се нагласиле Исусове муке.

У Цркви Св. Јеронима

На Велики петак вјерници фарбају ускршња јаја. Она су симбол новог живота и Исусовог ускрснућа.

Поводом Великог Петка у католичким црквама се обављају службе Муке Господње, као успомена на страдање Исуса Христа на Голготи.

Из  жупног уреда Св. Јеронима у Херцег Новом, обавјештавају вјернике да ће данас бити одржана  Служба Муке Господње у Цркви Светог Јеронима у Старом граду у 17 часова.

Сутра, на Велику суботу Вазмено бдјење у Светој ноћи ће почети  у 20  часова. У Цркви Светог Јеронима биће обављени обреди  Свете мисе Поноћке. Биће ријечи о даровима Божијим, након чега ће се приступити слављењу еухаристије, обавити  благослов  ускрсног јела, приредити трпеза  агапе.

У недељу, на Ускрс Свете мисе биће одржане у  жупној цркви Св. Јеронима у  10 часова и у Цркви Св. Антуна у 18 часова.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here