Катић: Позив за контролно саслушање требало је упутити министрима претходних влада

Предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић није званично примио позив за контролно саслушање у вези арбитражног поступка који је покренуо конзорцијум који чине Нордстар (Northstar) и Иквест Капитал Лимитед (Eqest capital Limited) против државе Црне Горе, због пропале реализације пројекта изградње луксузног туристичког комплекса Монтросе на полуострву Луштица. Изненађен је, како је рекао за РТХН,  најавом да ће позив бити упућен њему и предсједнику општине Тиват Жељку Комненовићу. Катић каже да општине нису имале никакав утицај на реализацију пројекта Монтеросе већ је на себе све преузела држава.

Подсјећамо, на сједници Одбора за туризам, пољопривреду, екологију и простоно планирање која је одржана 17. маја саопштено је да ће бити организовано консултативно саслушање у вези арбитражног поступка који је покренуо конзорцијум који чине Нордстар и  Иквест Капитал Лимитид против државе Црне Горе, а који је требао да гради луксузни туристички комплекс Монтеросе на полуострву Луштица.

На саслушање ће бити позвани и министри државне имовине и туризма Јанко Одовић и Владимир Мартиновић, заштитница имовинско-правних интереса државе Бојана Ћировић и представници инвеститора.

Катић истиче да општине нису имале никакав утицај на реализацију пројекта Монтеросе већ је на себе све преузела држава. Званично нису добили ни информацију зашто је инвеститор одустао од изградње туристичког комплекса и покренуо арбитражни поступак против државе.

Стеван Катић, предсједник Општине Херцег Нови

-Мислим да су позив за контролно саслушање  требали да упуте министрима претходних влада који су довели до свега овога. Нека сносе одговорност за то они који су то све уговарали и који су имали проценат власништва у тим фирмама. Нека се све преиспита и нека они сносе одговорност, јер је то била велика инвестиција, казао је Катић.

Истиче да се први пут сусрео са питањем изградње туристичког комплекса на Луштици 2018. када су преузели обавезу да израде пројектну документацију за путну и водоводну инфраструктуру. Општина је 2021. године успјела да та два пројекта кандидује за државни буџет и у току је њихова реализација.

-Када смо размишљали да ли да улазимо у тај пројекат  ја сам прије свега размишљао о мјештанима Луштице а не толико о том туристичком комплексу. Рачунали смо да ће мјештани Луштице, грађани Херцег Новог коначно, послије толико дуго времена добити воду и ја сам задовољан што се у овом тренутку изводе радови вриједни преко девет милиона еура. То је сигурно највећи пројекат који се ради на Луштици до сада, рекао је Катић.

Луштица

Додао је да у локалној самоуправи нису добили званично образложење због чега је инвеститор одустао од реализације овог комплекса.

-Моја неформална информација је да су одустали због ХИА студије, односно што им је био обећан значајно већи капацитет у односу на оно што је могло у том тренутку да се ради, тј. што је та ХИА студија говорила. Они су наводно због саме неисплативости пројекта, одустали. То су информације које сам добио неформално јер нас званично нико није обавијестио, нити ова фирма која је добила ту локацију на 99 година нити Влада, казао је Катић.

Уговор о дугорочном закупу око пола милиона квадрата државног земљишта са обавезом изградње, развоја и управљања ексклузивним туристичким комплексом Монтеросе, Влада је потписала  2009. године. Тај уговор је постао правоснажан у августу 2013. када је потписан протокол о његовој правоснажности. Уговор је анексиран по други пут у фебруару 2018. године. Пројекат изградње луксузног хотела под брендом Риц Карлтон, (Ritz Carlton) туристчких вила и кондо хотела на Луштици, који подразумијева инвестицију вриједну око 400 милиона еура, инвеститори су представили Влади почетком 2022. године да би након неколико мјесеци покренули поступак за раскид уговора а затим и арбитражни.

 

1 COMMENT

  1. Čitam: „…они који су то све уговарали и који су имали проценат власништва у тим фирмама…“ Interesuje me da li je sav posao oko Zelenike, luke za kruzere, vezan za privatni kapital, ili se barata novcem poreskih platiša? Kakav je koncept dovoza hiljada turista sa kruzera u HN? Šta to može da privuče strane turiste u HN a ne u Kotor? Stari grad HN? Kanli kula, Forte mare i Španjola? Pljeskavice u lepinji? Uspinjača na vidikovac? Sve to ima i Kotor sa čijim se starinama HN teško može takmičiti. Ne postoji li sukob interesa u vezi uspinjače do Žvinja? Nisu li i tu u pitanju ugrađeni procenati? Ko odgovara ako biznis pukne? Možda poreske platiše poreske platiše Herceg Novog kolektivno?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here