КАТИЋ: ОЗБИЉНИ КОРАЦИ КА ИЗГРАДЊИ ШКОЛЕ У ИГАЛУ

Министарство просвјете, науке, културе и спорта је, на иницијативу Општине Херцег Нови, оформило радну групу која ће се бавити проблемом изградње школе у Игалу. Годинама је актуелно ово питање, родитељи и остали грађани прикупљали су потписе и подносили петицију, представници Општине упућивали дописе надлежнима у Подгорици, али ниједан конкретан корак није направљен.

Министарка Весна Братић озбиљно је приступила рјешавању питања изградње школе у Игалу, казао је предсједник Општине Стеван Катић. У прилог томе је формирање радне групе која има задатак да утврди шта је све потребно за почетак радова.

-Ово је коначно најозбиљнија прича у вези школе у Игалу. Министарка Братић је сјајна особа која је преузела на себе обавезу када је у питању градња школе, стално је активна на том пољу. Формирали смо радну групу како би се што прије ушло у реализацију. Они морају, по категоризацији, да утврде шта је све потребно за градњу. Слао сам неколико пута дописе и раније да нам кажу шта је потребно по протоколима, колика парцела, колика спратност смије бити, за колико ученика. О томе смо скоро и разговарали са директором ОШ „Дашо Павичић“ који нам је дао одређене смјернице када је у питању број дјеце. Када се све то заврши и изанализира, заједнички ћемо одлучити која је локација гдје ће школа бити изграђена, објаснио је Катић

Објаснио је да је упућен и допис министарству да се изради план реконструкције задужбина – школе у Србини и палате Буровина, што је потребно урадити по конзерваторским прописима јер је ријеч о објектима од посебног историјског значаја за наш град. Под будним оком је и ток изградње вртића на Савини.

-Вртић би, према плану, требао да буде завршен крајем године. Видјећемо да ли ће бити испоштована планирана динамика, пратимо радове, а са пројектом је упознат и Боро Лучић, сада вд директор Управе за јавне радове. Изградња вртића је један од ријетких пројеката који је у Херцег Новом финансиран из државног буџета. Шта смо све успјели да одрадимо у Херцег Новом и покушавали да изађемо у сусрет нашим суграђанима у захтјевима, али све је било из буџета општине. Врло мало смо добијали из државмог буџета, скоро ништа, казао је предсједник Катић.

Градња школе у Игалу је стара прича и истинска потреба Херцег Новог. Уз општинске дописе надлежнима, иницијативу су покренули и родитељи још у априлу 2016. године, али одговора надлежних није било осим појединих усмених обећања.

Вртић на Савини, послије пет година, добија своју конструкцију, а остаје да се види да ли ће и унутрашњи радови бити приведени крају у планираном року и овај објекат коначно предат управи и малишанима ЈПУ „Наша радост“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here