Катић: Обезбједити новац за сигурно функционисање Болнице Мељине

Фото: болница Мељине

Средства за измиривање доспјелих обавеза болнице Мељине, Министарство финансија може уплатити из буџетских резерви, уз претходно добијено позитивно мишљење Агенције за заштиту конкуренције, потврдила је министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић у допису који је упутила  стечајном управнику Жарку Остојићу, а који је достављен и одборницима на данашњој сједници СО ХН.

Након дуже расправе и образложења предсједника Општине Стевана Катића, одборници су прихватили Извјештај о тренутном статусу болнице Мељине.

Министарство здравља је затражило мишљење Агенције да ли би се исплата доспјелих, а неизмирених обавеза насталих у оквиру дјелатности стечајног дужника ПЗУ Општа болница Мељине – у стечају, из буџетских резерви третирало као државна помоћ, како не би прекршили одредбе Закона о заштити конкуренције, наведено је у допису.

– Узимајући у обзир сложеност цјелокупне ситуације, у циљу адекватног тумачења Закона о заштити конкуренције, Агенција се обратила за помоћ делегацији ЕУ у Подгорици ради добијања упутстава за доношење одговарајуће одлуке, наведено је у саопштењу министарке Боровинић Бојовић.

Према ријечима одборника Јована Суботића садржај дописа је скандалозан, јер народу треба болница, а не тумачење Закона о заштити конкуренције.

– Они се обраћају делегацији ЕУ да тумачи наш закон! Зашто је битно да ли је болница приватна установа или није, Херцег Нови нема болницу! Ово је животно питање, ово је скандал! Знам да је Боровинић Бојовић добра докторица, али да као министарка стави потпис на овакав документ је срамота!, казао је Суботић.

Одборници СО ХН

Сличног је мишљења и одборник Боривој Вуковић који је истакао да захтјевање мишљења од агенција и ЕУ личи као да се старају о пиљари, а не о болници која нуди помоћ за 30 000 грађана и великог броја туриста у сезони.

Одборник Живко Крунић казао је да је ово још један доказ колико су Влада и надлежна министарства снисходљиви према европским адресама, што државу и грађане ставља у колонијални однос што је, како је рекао, неприхватљиво.

– Грађани су своје рекли током децембра и јануара, одржани су састанци са којих су стизале оптимистичне најаве, а допис је доказ да Влада не може да ријеши проблем и прихвати одговорност на своја леђа. Не видим рјешење осим да поновим свој став да ће ово само улица ријешити, казао је Крунић.

Претходници на власти су пожурили и затворили поглавље које се тиче здравства, а да нису ријешили одређене проблеме, истиче као основни проблем одборница Тамара Вујовић, јер држава сада није у могућности да помогне болници и уплати средства.

– По правној тековини ЕУ сматрало би се да помажемо приватно предузеће. Ми смо се опредјелили за пут ка ЕУ, који каже да примат има европско законодавство, ако се не слаже са нашим државним законодавством. Ту се сјетите и чувених 1 500 еура које смо дали за путне трошкове, а испало је како је држава то могла дати приватној фирми. Тако је кад се трудимо да будемо Европејци већи него што јесмо.

Постоји друга варијатна помоћи, казала је Вујовић, а то је ургенција Државном тужилаштву да се укине право располагања имовином, али ту опет не реагује нико.

Тамара Вујовић, одборница

– Ту треба да одлучује привредни суд, а ту имамо практично стечајну мафију, којима не одговара да се на тај начин ријеше неке финансијске недоумице. Ово је принцип како је ДПС некада реаговао, а ово су сада реликти јер су то исти људи, казала је Вујовић и казала да ће наставити да нађу спаносно рјешење за болницу.

Предсједник Општине Стеван Катић навео је да нема ничег спорног у вези дописа министарке здравља.

-Ми смо у фебруару били на састанку у Подгорици, на којем су били присутни сви који треба министарки да помогну у рјешавању статуса болнице Мељине. Ту су били, Заштитник државне имовине, представници Савјета за приватизацију, из Агенције за заштиту конкуренције и други. Не може се овакав проблем ријешити за мјесец или два, казао је Катић.

Стеван Катић, предсједник ОХН

Како додаје стечајни управник Остојић  има велику одговорност зашто је болница генерално у стечају и може је, ако хоће, већ сутра затворити, због чега смо у комуникацији на дневном нивоу.

-Допис је и послат управо стечајном управнику Остојићу да би на неки начин пролонгирао питање евентуалног затварања болнице, зато што се остали предуслови нису испуњени  да би статус болнице био ријешен. Као и за све остало, и за болницу Мељине је потребно ићи корак по корак, у овом моменту се мора обезбиједити стабилно финансирање болнице. Поред онога што добијају од Фонда здравста, недостаје још у просјеку 100 хиљада еура мјесечно, односно нешто више од милион и 200 хиљада на годишњем нивоу. Европски закони јасно траже да све буде транспарентно, рекао је Катић.

Могуће је доћи до новца кроз програм пост ковид пацијената, повећањем уговора са Фондом, али генерално је потребно доћи до јасног рјешења о статусу болнице Мељине. Послата је и ургенција да држава откупи болницу. Све је то захтјеван процес и треба времена, закључио је Катић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here