Катић: Неко у Влади ради у интерсу власника компаније Универзал Монте

Стеван Катић, предсједник Општине Херцег Нови

У Привредном суду је почео спор против државе, по тужби коју је покренула компанија Универзал Монте. Наиме, фирма бизнисмена Вука Хамовића потражује 4,84 милиона еура на основу споразумног раскида уговора о изградњи, функционисању и трансферу (БОТ аранжман) пута Мељине – Петијевићи.

Предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић сматра да је до процеса довела неажурност бившег министра Милојка Спајића и његовог ресора, јер у предлогу буџета за 2022. годину није уврштена посебна ставка за исплату концесије.

– Буџет је усвојен без тога. Дошло је до смјене Владе Здравка Кривокапића и свих њих заједно, па су они пред сам крај мандата донијели одлуку да средства исплате из буџетске резерве, да би покушали да заврше то што су потписали. Дошла је нова Влада и то оспорила. Сад је то на Привредном суду – објашњава он.

Истиче да је парадоксално покретати истрагу која треба да утврди постоје ли елементи кривичног дјела и пита да ли ће неко у садашњој влади сносити одговорност за пролонгирање цијелог процеса, јер ће се са каматама цифра само увећавати.

Фото: Архива РТХН/некадашња наплатна рампа

– Мислим да у овом тренутку Влада Црне Горе, односно одређени појединици и ресорни министри, који су то све послали, раде у интересу Вука Хамовића, просто из разлога што теку све те камате. Имаћемо ситуацију “пресудио је Суд, више то не важи, мислили смо да је то тако, послали смо”. Мислим да неко својим поступцима штетно дјелује против интереса државе – наводи Катић.

Прича да не види логику ни у наплати проласка кроз тунел Созину, јер је тај пројекат одавно исплаћен, па би туристи, који су улазили у Црну Гору преко Ситнице, плаћали путарину, прелаз трајектом и кроз тунел, односно потрошли 10 еура, а да још нису дошли до ауто пута.

– Све кроз некакве концесионе аранжмане и уговоре, зато што држава, односно претходна власт није била способна да сама направи тунел или пут. Није била способна зато што је појединцима као што су Бан, Брковић и сви остали давала милионе да то све упропаштавају само за свој лични интерес. Зато смо и имали ситуацију какву смо имали – казао је Катић.

Влада Црне Горе је требало да умјесто грађана плати концесију компанији Универзал Монте, која је могла још 11 година да наплаћује путарину, истакао је предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here