Како и зашто су дјеца незаштићена од сексуалног узнемиравања?!

Удружење Родитељи жели да упозна јавност са тим да дјеца у Црној Гори немају адекватну заштиту онда када постану жртве сексуалног узнемиравања.

Како саопштавају из ове НВО, институције дозвољавају оптуженима да злоупотребљавају систем, чак и у ситуацијама када злоупотребе препозна и може да их спријечи, а још једном се показало и да институције не сарађују, ни онда када је доведен у питање најбољи интерес дјеце.

– Ових дана, са пуним правом се питамо ко штити нашу дјецу и каква се порука шаље починиоцима, а каква породицама. Ових дана додатно је пољуљана родитељска вјера у институције, које умјесто да штите жртве, дозвољавају злоупотребе и шаљу јасну поруку оптуженима да могу да раде што год пожеле јер за то неће одговарати, чак ни прекршајно, што показује случај који због неадекватног поступања надлежних, ових дана застаријева у Суду за прекршаје Подгорица. Ријеч је о случају узнемиравања дјевојчица у близини једне подгоричке школе, које је било повод да родитељи поднесу пријаву против једног младића. Он је, према наводима пријаве, заустављао дјевојчице у близини школе, започињући са њима разговор. Једну од њих је, интересујући се за локацију друге школе, позвао да му покаже, наводно, на мапи на телефону гдје се то налази, али умјесто мапе дјетету је показао порнографски садржај. Осим тога, младић се притом самозадовољавао, без доњег дијела одјеће. Након процјене Основног државног тужилаштва у Подгорици да у поступању младића није било елемената кривичног дјела, случај је квалификован као кршење јавног реда и мира. То је само један од многих случајева који се дешавају годинама на штету дјеце, а бивају оквалификовани као прекршаји, због чега окривљени пролазе са минималним новчаним казнама. У овом случају неће се десити чак ни то, јер окривљени није присуствовао ниједном рочишту, а полиција није успјела да га приведе на посљедња три. Заказаним суђењима, већ скоро двије године, не присуствује ни његов бранилац, али уредно доставља љекарска оправдања са разноразним разлозима због којих је његов клијент спријечен да се појави пред судијом. Да је ријеч о злоупотребама потврдило је и медицинско вјештачење, али је очигледно изостало даље поступање судије поводом тога – наводе у саопштењу из Удружења Родитељи.

У праћење овог случаја удружење Родитељи је укључено од почетка, али је осим неколико информација које су добили од Суда за прекршаје, изостала реакција свих осталих који су директно или индиректно укључени.

– Само у посљедњих 20 дана, када је већ постао скоро извјестан епилог, на што смо упозоравали више пута раније уз бројне апеле институцијама, упутили смо три дописа Суду за прекршаје Подгорица, Управи полиције, министарствима правде, унутрашњих послова и здравља, Судском савјету и Савјету за права дјетета. На све то добили смо само један одговор Суда, али је очигледно изостала њихова комуникација са полицијом, као и укључивање осталих и додатно интересовање за овај случај.

Надлежне смо молили да искористе све законски расположиве мјере, спријече злоупотребе и не дозволе да поступак у вези овог предмета буде обустављен због застаријевања. Према незваничним информацијама из полиције (упркос обећањима, званичан одговор о овом случају је изостао), покушавали су, по налогу Суда, посљедња три пута, на дан заказаних рочишта, да приведу оптуженог. Иако имају довољно информација о његовом кретању, сваки пут се десило да дан, два прије заказаног суђења он једноставно нестане. Проблем је, како су нам пренијели, што имају налог Суда за прекршаје да га приведу само на дан рочишта, о чему су он, иако не прима позиве, и његов адвокат уредно информисани. Није јасно зашто није издат налог за његово хитно привођење, мимо заказаног рочишта – наводе из Удружења Родитељи.

Неприхватљивом и поразном сматрају чињеницу да судови и полиција не комуницирају у оваквим и сличним случајевима, јер би правовременом реакцијом и размјеном информација било избјегнуто све ово што се дешава.

Јавност сигурно занима и да ли ће Министарство здравља тражити додатне информације од Суда и провјерити поступања љекара који осумњиченом упорно дају оправдања, ако се докажу сумње да је ријеч о злоупотреби. Ко су љекари који издају лажна оправдања и да ли ће ико размотрити њихово поступање?

У Удружењу Родитељи се надају да ће већи дио јавности на прави начин схватити ово реаговање, јер овај ЈЕДАН случај примјер је како ствари функционишу у пракси: надлежни толеришу злоупотребе чак и када су жртве дјеца, наведено је у саопштењу Удружења Родитељи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here