Кадић: Фонд спреман да уплати аванс у износу од 200 000 еура, једноставније да ЕПЦГ уплати позајмицу директно Институту

Фото ФЗО - др Вук Кадић

Фонд за здравствено осигурање спреман је да уплати аванс Институту „Др Симо Милошевић“ у износу од 200 хиљада еура, и то је максималан износ који су у могућности да уплате у овом тренутку. Према ријечима директора Фонда др Вука Кадића   Електропривреда Црне Горе је изашла у сусрет радницима позајмицом од 600 хиљада, која мора ићи преко државног Трезора у уколико тај новац Министарство финансија „отпусти“   Фонд ће га, по ријечима др Кадића, преусмјерити Институту.

– Јавност мора да зна да Фонд нема свој рачун, ни могућност да му Електропривреда уплати било какав износ, то мора да иде преко Трезора. Ово је био договор између Министарства финансија и Електропривреде, да они своју добит, коју би свакако требало да уплате у Трезор, на тај начин уплате и одмах преусмјере Фонду за здравствено осигурање – наводи он.

Уколико се нађе модел, објашњава он,  да Министарство финансија из било којих извора пребаци Фонду 600 000 еура, прослиједиће их Институту Игало.

Како Кадић објашњава, процедура преноса средстава једноставнија је да Електропривреда директно уплатни новац на рачун Института.

– Да то буде директан позајмица и договор Института и Електропривреде, па да Институт, у зависности од каснијих фактура према Фонду буде тај који ће да врати ту позајмицу Електропривреди. Фонд је излазио  у сусрет до сада и спреман је да уплати тих 200 хиљада, што је било спремно још крајем прошле седмице. Оне још увијек чекају, могли би да их отпустимо у понедељак, могли би чак и данас, али чекамо ту динамику исплате позајмице од Електропривреде, каже др Кадић.

У Фонду чекају расплет ситуације и када Министарство финансија отпусти најављених 600 хиљада еура, средства ће бити прослијеђена на рачун Института Игало.

Подсјећамо, Одбор директора Електропривреде Црне Горе  одобрио је позајмицу у износу од 600 000 еура коју би, Фонд за здравствено осигурање  у оквиру ванредних трансфера  уплатио Институту „Др Симо Милошевић“. Примјерци уговора послати су директору Фонда здравства Вуку Кадићу и министру финансија Александру Дамјановићу те да ће одмах након потписивања уговора новац бити уплаћен.

Радници су данас примили једну, а од позајмице ЕПЦГ радницима би требало да буду исплаћене двије преостале зараде.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here