Јубиларни конкурс “Отвори књигу, отвори свијет”

У оквиру обиљежавања Свјетског дана књиге и ауторских права, Градска библиотека и читаоница Херцег Нови, у сарадњи са СМШ „Иван Горан Ковачић“, данас организује традиционални литерарни конкурс „Отвори књигу, отвори свијет”.

Ове године ученици су могли да бирају за тему мисао „Не мјере се људи пеђу, већ срцем и памећу“ поводом 200 година од рођења Стефана Митрова Љубише, или стих Витомира Вита Николића „Нека ме не буде кад будем престао да волим, јер тада од мене не би остало ништа…“, поводом 90 година од рођења и 30 година од смрти нашег великог пјесника. Жири који чине професори Данијела Гудељевић и Љубомир Љубисављевић и библиотекарка Весна Драгичевић изабраће три најбоља рада,чији ће аутори бити награђена вриједним књигама.

Директорица Градске библиотеке и читаонице Херцег Нови, Јасна Маслан, истиче је ријеч о јубиларном, 15. конкурсу за средњошколце, који из године у годину привлачи све веће интересовање.

-Мислим да је то литерарни конкурс који једини у Црној Гори толико дуго траје, тако да смо поносни и на нашу сарадњу и на дјецу која се, захваљујући њиховим професорима, одазивају сваке године у све већем броју. Ове године смо добили информацију да ће их бити око 35, а прошле године их је било 27, ако се не варам. Традиција је таква да се једне године конкурс одржава у нашим просторијама,  следеће године у просторијама школског центра, а додјелу награда увијек организује Градска библиотека и читаоница.

Градска библиотека и читаоница има око 2 000 активних читалаца, и много више чланова, а труде се да редовно обогаћују фонд књига актуелним насловима.

-Управо сам јуче донијела из Подгорице један контигент књига за дјецу које ћемо наредних дана унијети у фонд и биће доступне дјеци, а у току следеће седмице ће бити набавка и књига за одрасле. Због тога што смо лимитирани са простором, увијек правимо рационално селекцију да набавимо књиге које траже читаоци, записујемо дезидерате и пратимо продукцију, тако да настојимо да будемо актуелни, поручила је Маслан и додала да су већ у припремама за овогодишњи “Трг од књиге”.

Свјетски дан књиге и ауторских права обиљежава се 23. априла и представља једну од најпопуларнијих свјетских манифестација под окриљем UNESCO-а, у славу Шекспира, Сервантеса и многих других великих писаца који су се родили или умрли на овај датум. Циљ је подстицање читања и издаваштва као и заштита интелектуалног власништва путем заштите ауторских права.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here