ЈП Морско добро: На већини купалишта вода одличног квалитета

Резултати анализе квалитета морске воде за 109 локација, коју је Институт за биологију мора спровео у периоду од 05. до 11. септембра ове године, показали су да је на 83,5% локација морска вода била одличног квалитета, на 10,1% локација доброг, док је на 6,4% локација вода била задовољавајућег квалитета. Ови резултати потврђују да је морска вода на црногорским купалиштима доброг квалитета, тј. да је санитарно исправна, те безбједна за купање и рекреацију, саопштено је из Јавног предузећа  Морско добро Црне Горе.

Класификација вода за купање у оквиру овогодишњег Програма праћења санитарног квалитета морске воде обавља се у складу са чланом 8 Правилника о начину и роковима за спровођење мјера обезбјеђивања очувања, заштите и побољшања квалитета воде за купање (“Службени лист Црне Горе”, бр. 028/19), којим се воде за купање класификују као: „одличне“, „добре“, „задовољавајуће“ и „лоше“.

У Бококоторском заливу, у општини Херцег Нови узоркована је вода на укупно 21 локацији, од чега је на њих 14 она била одличног, на 4 доброг, а на 3 задовољавајућег квалитета. У општини Тиват, од укупно 9 локација вода је била одличног квалитета на њих 8, док је на 1 локацији она била задовољавајућег квалитета. Анализе су показале да је у Котору на 9 локација вода била одличног, а на 5 доброг квалитета.

У општини Улцињ, од укупно 18 локација на којима се реализује Програм праћења санитарног квалитета, морска вода је била одличног квалитета на њих 17, док је на 1 локацији она била задовољавајућег квалитета. Анализе су показале да је морска вода била одличног квалитета на 13 локација у општини Бар, док је на 2 била задовољавајућег квалитета. У општини Будва, програм се реализује на 32 локације, од којих је на њих 30 вода била одличног квалитета, а на 2 доброг квалитета.

Резултати испитивања квалитета морске воде као и подаци о температури мора, температури ваздуха и салинитету за свако појединачно купалиште могу се погледати на посебној апликацији  на Интернет страници  www.morskodobro.me

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here