ЈЕФТO ГОЈКОВИЋ ДОБИО СПОМЕН ПЛОЧУ – НОВИ ПАМТИ ВЕЛИКАНЕ

Спомен обиљежје некадашњем начелнику Општине Херцег Нови, Јефту Гојковићу откривено је данас на згради Архива, на тргу Белависта. Постављење спомен обиљежја Јефту Гојковићу иницирала је и реализовала Општина Херцег Нови.

У присуству конзула Републике Србије Зорана Дојчиновића, министра савјетника у Амбасади Републике Србије Мића Роговића, одборника Скупштине општине, као и чланова родбине Јефта Гојковића, плочу је открио предсједник Општине Стеван Катић.

Подизањем спомен обиљежја и обиљежавањем значајних датума Херцег Нови показује да познаје, признаје и поштује све оне који су свој живот и дјело уградили у овај град и његову бољу будућност, поручио је Катић.

– За вријеме његовог мандата у корист Општине откупљене су градске зидине, иницирана изградња колског пута од пристаништа до центра града и водовод са извора Бање-Дријенак, обновио је иницијативу да се у Новом изграде касарна и официрски дом, био један од оснивача Српске кредитне задруге. Јефто Гојковић се за свој народ и град борио на све начине – од бојног поља, до друштвеног и политичког дјеловања – подсјетио је Катић.

Такав човјек, како је истакао, заслужује да буде упамћен и да се о његовом лику и дјелу говори и зна у заједници којој је посветио свој живот.

– Подизањем спомен обиљежја на објекту у којем је у његово вријеме била смјештена Општина Херцег Нови, исправљамо неправду и враћамо Јефта Гојковића у приче и сјећање Новљана. Јефтов лик смо вратили у Херцег Нови и он са пуним правом и заслугом постаје симбол доброг вођења, истрајности, лојалности и борбе за свој град и народ – поручио је Катић.

Откривању спомен плоче присуствовао је отац Јефтових потомака, Стево Марић, који је подсјетио на породично стабло некадашњег начелника.

– Јефто Гојковић је имао сина Ника који није имао мушких потомака, него ћерке Милу и Даницу. Мила је родила ћерку јединицу Марину, која је такође родила ћерку јединицу Александру, моју супругу. А она је родила сина Стефана и ћерку Андреу, који су данас потомци Гојковића – казао је он.

Секретаријат за културу и образовање спровео је законске процедуре, а израда и постављање плоче дјело су два Новљанина – аутор спомен плоче и пројекта поставке је архитекта и конзерватор Срђан Марловић док је академски вајар Никола Никша Косић аутор медаљонског лика.

Марловић наводи да је плоча урађена од камена из локалног мајдана, док је патинирани бронзани медаљон, изливен у Београду, вајар Никша Косић урадио према концепту приказа лика у профилу, који појачава институционализовани значај Јефтове личности.

Он је објаснио да бронзане скулптуре временом патинирају и добијају зелену боју, а некад се тај процес вјештачки изазива, што у случају плоче Јефту Гојковићу представља превентивну заштиту.

– Патина је својеврсан вид заштите. Материјал то природно лучи, како би се заштитио. Када се временом бронзане скулптуре рестаурирају, та патина се дјелимично уклања, али никад у потпуности. Тако да је ова патина која је присутна, заправо, наш нулти корак да обезбједимо дуготрајност свега овога што смо урадили – казао је Марловић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here