Једногласно усвојен Буџет Општине за 2023. годину

Предлог буџета Општине Херцег Нови за 2023. годину са десет амандмана и закључком да и грађани користе базен ПВК Јадран, усвојен је једногласно јер је за предлог гласало свих 32 одборника.

О кровном документу који се тиче грађана Херцег Новог, односно буџету за наредну годину који је планиран на 21,88 милиона еура, одборници су расправљали више часова, а резултат је десет амандмана и закључак.

Најзначајније учешће у укупним примањима чини приход од пореза на имовину, планиран на износ од 8,2 милиона, односно 37,48% укупно планираног буџета, док ће из Централног државног трезора у бити уступљено 6,31 милион (28,4%), казао је секретар за финансије Општине Немања Јунчар, у име предлагача.

– Средства по основу уступљених прихода из државног буџета планирана су у односу на остварење текуће године и значајно су повећана у складу са законском регулативом. У укупном износу, ови приходи изноде 6 310.000 и то приход од пореза на доходак физичких лица 3,55 милиона и приход од пореза на промет непокретности 2,7 милиона, као и уступљени приходи од концесионих накнада за коришћење природних добара, који је укупно планиран на 60 хиљада еура – навео је он. Ријеч је о уступљеном приходу, који се Општини уплаћује из државног трезора свакодневно, а приход је на који локална управа не може утицати, јер уплате зависе од прилива средстава. Јунчар је одборнике и грађане упознао са свим ставкама у буџету за наредну годину.

Одборница Демократа Тамара Вујовић казала је да када се поредимо са претходним годинама имамо константан раст Буџета.

-Што се тиче сопствених прихода имамо 20 и по милиона сопствених прихода без кредита. Прије пет или више година сопствени приходи су били 12 или 13 милиона. По буџету се види да је поправљен инвестициони амбијент у Херцег Новом, што потврђује и повећање прихода по основу комуналног опремања, тј. грађевинских дозвола. То је локалној управи омогућило да повећава давања према разним структурама. У овом предлогу предвиђено је побољшање градске инфраструктуре и имамо и нове ставке, као што су бизнис инкубатор, пољопривреда…

Одборница Вујовић је информисала и да су прихваћени амандмани које је поднијела на Одбору за економију, а  тичу се капиталних пројеката у Општини ХН и чији је износ неправедно био смањен.

-За реконструкцију шеталишта од Галеба до Титове виле гдје су превидјели 500.000 износ је повећан на милион и 800.000 еура. Када је ријеч о аутобуској станици било је предвиђено 500.000 и повећано је на милион, путни правац Монте росе са 20.000 на 500.000. Школа у Игалу је сада посебни пројекат и опредјељено је 500.000 еура.

Како је истакла посебно је радује амандман које су поднијеле посланице  Божена Јелушић, Симонида Кордић и она, а тиче се болнице Мељине.

-На велико задовољство нашао се краткорочни план да се болница стави у систем јавног здравства и да ће она бити дио Опште болнице Котор. Међутим, наша пажња ту не престаје јер неће моћи држава да улаже у „туђу имовину“, јер постоје и даље компликовани правни односи. За све то вријеме неће моћи Фонд здравства да улаже у оној мјери као што би требало јер се ради о спорном питању. Управо због тога, да не препустимо ништа случају, а у складу са договором представника општине са премијером и представницима Радне групе  ми смо кроз амандман направили план Б и као алтернативу одредили локацију за нову болницу на државној имовини и да се за ту намјену у 2023. издвоји 400.000 еура јер се ради о вишегодишњем пројекту. То је алтернатива, ако се у догледно вријеме не ријеши компликовано правно питање које имамо са Душком Кнежевићем. Ако се ријеши од овог амандмана се може одустати, али је важно да је држава ово препознала као једну алтернативу. Укупна вриједност нове болнице би била 12 милона еура, казала је Вујовић.

Одборник Владо Косић (ДПС) сматра да је буџет лоше планиран и да је задужење од 1,65 милиона превелико, јер представља, како је казао, 50% бруто износа за плате. Такође, сматра да је износ од 25 хиљада за службена путовања оптимистичан.

– Сматрам да ћемо ребалансом бити на једном озбиљном индексу од приближно 200, ако будемо поштовали праксу из претходних година, чини ми се да је био неких 57 хиљада, сада је планиран на 25 хиљада што је и даље озбиљан износ – казао је он.

Похвалио је ставку од 200 хиљада за субвенције спортским клубовима и најавио амандман у наставку засиједања, али и истакао да су издаци за новорођену дјецу у висини од 100 хиљада недовољни. Критиковао је и ставку, трансфери за организацију културних манифестација у износу од 400 хиљада еура, јер нису аналитички разложене. Сматра да Секретаријат за екологију није оправдао сврху постојања.

Одборник Марко Лучић (ГГ Нови побјеђује) је нагласио да је буџет за наредну годину највећи до сада, а разлог за то је, како је казао, инфлација на свјетском нивоу и повећана стопа пореза на непокретности. Констатовао је да се са 15 милиона у 2019. могло урадити много више него данас са 22 милиона и похвалио ставку од 6 милиона у капиталном буџету.

Критиковао је, међутим, издатак од 3,5 милиона за плате и доприносе запослених, јер сматра да Општина има превише запослених.

– Ако погледамо ставку од 50 хиљада за отпремнине, види се да се не планира неко умањење запослених и професиoнализација општинске службе. Не мислим ни на каква масовна отпуштања, али морамо почети правити планове за смањене администрације, јер ћемо доћи у ситуацију да нећемо моћи сервисирати све те обавезе – казао је он.

Одборник Демократа Ђуро Цвјетковић је истакао да је буџет за 2023. један од најбоље планираних, а у финансијском смислу један од највећих од 2017. године, наводећи бројне увећане издатке за спорт и културу, социјално угрожена лица, мјесне заједнице…

– Домаћинским односом, радом и трудом из године у годину локална самоуправа остварује приходе планираним буџетом, те ће исте кроз капиталне инвестиције, улагања у инфраструктуру града допринијети бољем животу наших грађана и амбијенталној цјелини, поручио је Цвјетковић, и додао да је буџет и капитални и развојни најбољем интересу за град и грађане.

Одборник УРЕ Никола Радман сматра да су одређене ставке у предлогу буџета за нијансу боље, али свакако недовољне. Пошто је доста ставки које нису најјасније, предложио је израђивачу буџета да убудуће, уз главни документ одборницима, приложе  додатни документ са јаснијом аналитиком неких ставки.

Предсједник Општине Стеван Катић одговорио је на коментаре одборника на Предлог Буџета ОХН за 2023. годину.

– Чињеница  да је ово један од највећих Буџета у посљедњих десетак година. Оно што је веома важно планиран је на нивоу онога  што је остварено током 2022. године, на основу Закона о Буџету и Закона о локалној самоуправи. Планирани Буџет није никакав списак жеља, него што смо већ негдје и остварили. За 2022. годину Буџет је остварен на нивоу од 22 милиона еура и Буџет за 2023. годину планиран је на том нивоу. Буџете планирамо на реалној основи. Нисмо имали ситуацију да би надували буџет да бисмо га касније смањивали. У посљедњих двије, три године имали смо ребалансе у плусу и то је доказ како се планирају буџети локалне самоуправе, казао је Катић и образложио да су приказане све обавезе рачунајући и посљедњу децембарску плату за запослене, која улази у остале обавезе, као и дуг ка добављачима, закључцима из претходног периода.

-Општина се може задужити само краткорочно за текућу ликвидност на почетку године и тај кредит мора да врати закључно са 31. 12. То што сте спомињали за задужење од 2,3 односно 2,7 милиона еура, то је све враћено током 2022. године. Што се тиче новог задужења можда нећемо да га искористимо, јер имамо добре приходе. Задужење је једна од  ставки када се планира Буџет, ако постоји нека  алармантна ситуација, као што је раније било око лед расвјете, коју су ваши претходниици уговарали па смо морали да се кредитно задужимо да би то испеглали. Ту ставку морамо имати уколико буде и судских пресуда да би спремно дочекали такву ситуацију. Остављено је само било за кредит КФВ банке 6, 5 милиона из 2017. године. Данас је дуг према КФВ банци, односно, обавеза према Министарству финансија око 8 милиона еура и исплатили смо министарству ове године 500 000 еура. То се не води кроз буџет као обавеза, него  се води као  дугорочна мјера. Договарамо се са државом о репрограму дуга, с обзиром да није ни технички пријем извршен за колектор. Остале обавезе нису доспјеле. Сљедећа је обавеза за јавну гаражу, која ће доспјети током јуна, јула и августа 2023. године, рекао је Катић и истакао да је током 2022. године дошло до значајних помјерања на боље.

-Види се да није стабилна ситуација на нивоу државе, али су се стабилизовале финансије  на нивоу локалне самоуправе. Бројним амандманима у претходном периоду од стране посланика из ХН и осталих допринијели су да не само ХН него и остале локалне самоуправе имају стабилне финансије. Раније је ДПС власт држала локалне управе у дужничком ропству, врло мало су прихода усмјеравали ка локалним самоуправама. Локалне самоуправе нису биле одрживе због тог податка да се пунио државни буџет и финансирали су пројекте у општинама, гдје је ДПС држао власт, казао је Катић.  

Навео је да је ситуација добра и стабилна. Објаснио је да порез на доходак физичких лица плаћају све компаније у нашем граду и да је до јула 12 одсто ишло општини, а откада је Скупштини ЦГ  донијела одлуку, од тог прихода пола иде општинама.

-И ми смо три пута повећали приход, него што је био до сада, по тој основи. За реконструкцију гробља имамо одлуку, која је донесена на Скупштини. Имамо ту планирани износ од 50 000 еура за пјешачку комуникацију. Имамо додатних око 1,4 милиона еура, који иду кроз трансфере као капитални издаци. Ове препоруке смо испоштовали од стране ДРИ, навео је, између осталог, Катић.

Он је додао да је за све културне манифестације на територији Општине, планиран износ од 400 000 еура. Нису посебно издвојени фестивали. Из тог износа, опредјељена су средства и за Празник мимозе, за који се очекује да ће привући доста посјетилаца у наш град.

У другом кругу расправе одборник ДПС, Боривоје Вуковић затражио је од предсједника Катића информацију о укупном дугу Општине Херцег Нови, као и да се амандмански повећа ставка о финансирању културних и забавних манифестација и у њу уврсти Хајп фестивал, јер сматра да та манифестација може постати бренд Црне Горе у наредним годинама.

Како запажа, финансирање овог фестивала избачено је и из буџета Турстичке организације, али ће за један дан Егзит фестивала у оквиру Празника мимозе бити издвојено 120 хиљада.

Вуковић је казао да ће остати и при амандману за Савинску Дубраву, којој је хитно неопходно уређење и константно одржавање, а предаће и амандман за покретне степенице.

Коалиција Црно на бијело затражила је амандманом 40 000 еура којим би Секретаријат за екологију и енергетску ефикасност обезбједио боље услове заштите и развоја потенцијала Парка природе Орјен, а потом, како је рекао одборник Никола Радман, и да се посебном одлуком тачно дефинишу границе парка.

Марина Вукаловић, одборница Праве Црне Горе поднијела је амандман којим траже 10% од планираног буџета за финансирање рада Комуналне полиције јер раде у лошим условима и немају адекватну опрему.

Одборник Косић је мишљења да је приступ рјешавању проблема гробља на Савини погрешан, с обзиром да већ постоји пројекат који је исплатив, па се средства не морају трошити на то. Како објашњава, локацију може уредити неко од јавних предузећа која се баве таквим дјелатностима, а по завршетку посла може и наплатити и остварити зараду од пројекта.

За њега је нејасна и ставка од 150 хиљада еура за рјешавање стамбених питања расељених лица, односно рјешавање таквог проблема са тим износом средстава, а затражио је и разјашњење у ставци за прославу Дана града у којој је 80 хиљада опредјељено за „остале услуге“.

Јован Суботић, одборник Новске листе, предложио је да и санација степеништа Ива Андрића уђе у капитални буџет за наредну годину пошто је ријеч о фреквентном степеништу и потребно је ревитализовати га ради пјешачке комуникације али и пројекта музеја на отвореном.

Марко Лучић је истакао да је ГГ Нови побјеђује поднио закључак да је потребно упутити ПВК Јадран захтјев да се обезбједе услови да базен користе и грађани Херцег Новог.

У завршној ријечи предсједник Општине Стеван Катић образложио је одборнику Косићу да је дуговање Општине Херцег Нови 9,6 милиона, од којих је 8 милиона репрограм дуга ка КФВ банци.

– Предвиђено је 20 000 еура за субвенционисање кредита и камата за стамбене кредите за младе брачне парове, ако пројектна документација за санацију степеништа Ива Андрића буде завршена до краја буџетске године, ући ће у буџет. За санацију степеништа опредијељено 250 000 еура. За културне манифестације планирано 400 000 еура, за сада нема захтјева организацију Хајп фестивала, али с обзиром на то да је позитиван ефекат фестивала за туристичку привреду града, Општина има спремна средства. Износ средстава за изградњу капеле повећан је са 50 на 80 хиљада, пројекат је направљен и износи 70 хиљада без ПДВа. По питању пројекта покретних степеница, потребно је урадити промјену планске документације што је могуће завршити до априла, а прије тога биће уприличена презентација могућих рјешења. Нашли смо и начин да се опредијеле средства за Парк природе Орјен по амандману одборника Радмана, појаснио је Катић.

6 COMMENTS

  1. Tih 21,88 miliona eura nije pretjeran novac, ali sa njim treba pametno gazdovati. Trebalo bi kao prvo osnovati Pravoslavnu banku i sav taj novac uložiti odmah u nju. Onda bi sav narod uložio sav svoj novac u tu banku i tako bi počeo preporod Herceg Novog!

  2. Предвиђено је 20 000 еура за субвенционисање кредита и камата за стамбене кредите за младе брачне парове
    Лепо богами! Прво пишете о Православној банци у којој нема камате на кредит, а сада о камати на кредит!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here