Један од најбољих умјетника свих времена – Дејв Мекин, долази на ХСФ

Умјетник који је у врху свјетске стрип сцене већ скоро 40 година и чију биографију треба објављивати у фељтонима, легендарни Дејв Мекин, осми је потврђени специјални гост  17. Херцегновског Стрип Фестивала (ХСФ) који се ове године одржава од 1. до 6. септембра на више локација у Боки Которској.

-Херцегновски стрип фестивал је кроз својих досадашњих 16 издања и осам издања Стрип викенда стекао свјетски реноме и у наш град довео и за наш град везао највећа имена свјетске визуелне умјетности, стрип цртаче, илустраторе, дизајнере, писце, фотографе, филмске редитеље, музичаре. Уколико постоји једна велика свјетска супер звијезда визуелне умјетности која у свом лику и дјелу обједињује сва наведена занимања онда је то легендарни Дејв Мекин“, саопштавају из ХСФ-а.  

До сада најављени специјални гости су: Ји Јанг из Кине, Марко Мастраца из Италије, Дане Димат из Француске, Франциса Портеле из Шпаније, Зоран Смиљанић из Словеније, Дага Бретвајта и Зои Торогуд из Велике Британије. Сви они ће уз седамдесетак такође врхунских умјетника повратника на ХСФ, љубитељима девете умјетности ове године приуштити незапамћени спектакл свих шест дана у септембру када ће посјетиоци имати прилику да бесплатно обиђу изложбе, добију цртеже и посвете, учествују на промоцијама, предавањима, радионицама цртања и врхунским концертима.

Мекин је прве радове представио  давне 1986. године у Њујорку, гдје се упознаје са једним од најпопуларнијих свјетских писаца свих времена, Нилом Гејманом чиме отпочиње легенда и њихов вртоглави успон. Заједно стварају ремек дјело „Инструменти насиља“ а мало затим нови хит „Црна орхидеја“, те револуционарни „Од сигнала до шума“. Мекин упоредо илуструје насловнице за хит серијал Хелблејзер. Године 1989. по тексту Грента Морисона настаје најуспјешнија графичка новела свих времена „Бетмен: Лудница Аркам“ која се у разним едицијама штампа и дан данас. За Гејмана илуструје насловнице његовог сјајног и непревазиђеног Сендмена као и насловнице за све spin off серијале из истог универзума. Сам пише и илуструје серијал од 10 епизода „Кавези“ који осваја интернационалне награде Харви, Игњац, Алф Арт и Ла Пантера.

Разноврсност Мекинових даљих аранжмана може се упоредити само са огромним успјехом који је имао, па се тако окушава у различитим стваралачким сферама. За групу Ролинг Стонс пише и илуструје књигу која је пратила њихов албум „Voodo Lounge“. За француског издавача Дарго ради графичку новелу без текста „Целулоид“, објављује колекцију кратких стрипова „Слике које куцају“ која осваја престижне награде. Компанија Аппле га ангажује као једног од 30 кључних визуелних стваралаца који су пратили развој њихове компаније.

Промотивне илустрације ради за многе истакнуте магазине, као и за филмске хитове попут Блејда, Осмог путника, Успавану долину, те концептуална рјешења за неколико филмова из серијала о Харију Потеру. Ради цртеже за изложбу Ларса фон Трира у Копенхагену, доприноси продукцији многих позоришних хит представа, итд. Награђиван је и као илустратор албума истакнутих свјетских музичара међу којима Тори Амос, Мисфитс, Алис Купер и многи други.

-Мекин је илустровао десетине дјечјих књига, режирао више краћих и три играна филма, компоновао и изводио музичке нумере за радио драме, сарађивао на великом броју ТВ серија, илустровао књиге највећих свјетских писаца укључујући Стивена Кинга, Џона Кејла, Џоа Хила, и наравно Нила Гејмана. Сарађивао на муралима, мултимедијалним пројектима, експерименталној умјестности… и уз све то, непрестано производио врхунске стрипове као своју највећу љубав. Мало је рећи да је огромна част што ће Даве Мекин бити гост 17. Херцегновског стрип фестивала, али је такође то и велики доказ статуса који наша манифестација ужива у свијету стрипа и престижне позиције коју Херцег Нови данас заузима међу највећим свјетским умјетницима данашњице“, закључују организатори ХСФ-а.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here