Извориште Опачица поново у функцији за допуну система, водоснабдијевање без проблема

Након анализе квалитета воде јуче послијеподне је водоизвориште Опачица поново у функцији, и то у мањем обиму. Због обилних падавина претходних дана били су повећани параметри замућености водоизворишта и обављане су свакодневне анализе, саопштили су из предузећа Водовод и канализација Херцег Нови.

Анализом је установљено да  су параметри мутноће у задовољавајућим границама и достигнути су прописани стандарди квалитета воде за пиће са овог водоизворишта. Није било искључења, иако је постојала могућност да дође до отежаног водоснабдијевања потрошача у вишим зонама, у ноћним сатима. Тренутно се користи мањи обим воде са изворишта Опачица, 10 до 15 одсто издашности, односно, свега 20 литара у секунди, којом се допуњује систем. Водоснабдијевање је уредно и није било већих проблема, захваљујући великим напорима дежурних служби и диспечера Водовода.

Водоизвориште Опачица

Према ријечима директора предузећа Водовод и канализација Херцег Нови  Бора Лучића, водоснабдијевање је уредно, доток који добијају са Плата и минималним коришћењем Опачице, задовољавају све потребе потрошача:

– Надамо се да ћемо успјети довести сезону без проблема. Успјевамо да снабдијевамо све потрошаче и очекујемо да ће тако остати током цијелог августа. За све ово највећа заслуга је рад људи на терену, који су имали доста активности на водоводној мрежи, доста су кварова поправили и пронашли оштећења у акцији детекције губитака од Зеленике до Каменара, тако да смо  уштедили око 50 литара воде у секунди, што се показало доста битно у сезони, јер имамо довољно воде и успјевамо још увијек да снабдијевамо потрошаче у вишим зонама и испод магистрале, оцијенио је Лучић.

Он очекује да ће тако и остати током августа, а у септембру су најављени радови на чишћењу хидротунела Требиње – Плат:

– У септембру очекујемо рестрикције, због затварања дотока воде са Плата. Откада је израђен систем мора се затварати доток када се чисти тунел и да су рестрикције биле десет дана или двије до три седмице, како кад. Мислим да је вријеме да Херцег Нови заобиђе тај проблем чишћења тунела и  да дугорочно превазиђемо проблем и да тражимо алтернативно рјешење, сматра Лучић.

Вода са изворишта Опачица се чува за период обуставе дотока преко Плата:

– Користимо је у минималним количинама, јер је покушавамо да воду што више  штедимо, чувамо за крај августа, када буду највеће гужве, али и за први дио септембра, када очекујемо рестрикције. За те рестрикције се надамо да неће бити дуге колико су најављене, већ да ћемо успјети да их смањимо на свега пар дана, тако да не би требало да буде већих поремећаја у водоснабдијевању, нити да се толико рефлектује на туристичку сезону, за коју се надамо да ће бити што дужа, очекује Лучић, додајући да ће са повећањем броја резервоара на више позиција, аутоматски  бити ријешени многи проблеми који сада постоје од пумпања, препумпавања, контроле притисака на мрежи.

Подсјећамо, у току је тендер који је Општина расписала за израду пројекта новог подсистема за висинске зоне од Мојдежа до Пода, са изградњом  цјевовода са шест до осам нових резеровоара. Планирана је изградња резервоара за воду Кумбор два и Бијела два.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here