Доклестић: Непријатни мириси не рјешавају се чаробним штапићем већ системским приступом

Предсједница НВО „Еколошко друштво Боке“, Оливера Доклестић указала је поново на проблеме које изазивају недовршени колектор и постројење за прераду отпадних вода указујући да се непријатни мириси не рјешавају чаробним штапићем него системским приступом и ангажовањем стручних људи.

-Сада, када љето већ измиче, када се нагомилало много критика на рачун смрада дуж Шеталишта, на Савини, у Мељинама, на ривјери, због колектора канализације, кривац је директор Друштва за нову водоводну и канализациону инфраструктуру Милан Зарић. Како кажу из партијских клупа, његовом смјеном и довођењем праве стручне личности све ће се довести на право мјесто, наводи Доклестић.

Друштво за изградњу  водоводне и канализационе ифраструктуре у Општини Херцег Нови, каже она, нема сопствена средства ни за плате, ни за инвестиције, а добија их једино из општинског буџета или од поврата ПДВ-а из наплаћених средстава.

-Смрад од колектора и постројења за пречишћавање отпадних вода (ППОВ) настаје јер више од два мјесеца није било дотока канализације на ППОВ, јер су искључене пумпе на Кружном току (што због квара на пумпама, што због чињенице да се уштеди потрошња електричне енергије). Искључење пумпи на Кружном току извршио је онај који управља системом канализације, а то је директор “Водовода” са својим “стручним тимом”, каже Доклестић.

Пошто отпадне воде нису долазиле на ППОВ, како појашњава, дошло је до угинућа бактерија у СБР танковима, јер није било прехрањивања.

Она истиче и да квар на пумпама, на ривијери, на кружном току, кварење опреме на ППОВ-у настало је јер годинама Општина Херцег Нови не улаже у набавку и реконструкцију постојеће опреме на колектору и ППОВ-у.

Како истиче три задње године током њеног мандата предсједник Општине, преко Водовода, одлагао је сваку активност за реинвестирање, или макар у основну опрему, која се квари на ППОВ-у.

-Нису били у стању ни 30.000 еура да уложе у минимално опремање пред туристичку сезону, па је радни тим на ППОВ-у сопственим снагама премошћавао нарасле проблеме, како је најбоље знао и то је функционисало док је могло. У исто вријеме су плаћани разноразни тимови адвоката и инжењерски који нису давали резултате, као и пенали извођачу, наводи Доклестић.

Она каже да је у првом дијелу 2022. године био спреман тендер за набавку опреме од 650.000 еура, средства обезбјеђена као неповратна, преко Дирекције за капиталне инвестиције. Наводи да опрема није стигла нити се зна гдје је запело.

– Милан Зарић је довео добар инжењерски тим стручњака из Београда, који је направио евалуацију, или агенду шта да се ради на колектору и ППОВ-у, али је то тек почетак и сада треба радити пројекте и ући у санацију и реконструкцију, темељито и озбиљно, са великим новцем, од неколико стотина па и милиона еура, поручила је Доклестић.

Истиче и да Општина и клубови свих посланика, на власти и у опозицији, никада нису дискутовали на скупштини да се кривично гоне: извођач радова, надзор, и сви други инволвирани у изградњу колектора и ППОВ-а у Мељинама, како би се испитао „свачији појединачни удио у том кривичном дјелу са великом штетом по град“.

– Скупштина општине је усвојила извјештај о раду за 2022. и План и програм рада за 2023. годину Друштва, који је поднио Зарић, па је тако једнака одговорност свих оних који су подигли руку, једнако као и његова лично. Дакле, Зарић носи кривицу, али не ништа више од директора “Водовода” или предсједника Општине и предсједника Скупштине Општине, а политичко тијело се понаша као да “ једно стабло заклања цијелу шуму“, поручила је Доклестић.

Политичарима у Општини Херцег Нови поручује да знање мора да буде испред политике, а да се непријатни мириси не рјешавају чаробним штапићем за пет минута, него систематским приступом, ангажовањем људи из струке, не омаловажавањем знања стеченог у школским клупама и у дугогодишњој пракси и улагањем великог новца. Закључује да је у Општини потребно извршити деполитизацију руководећих мјеста.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here