Изложба слика Милета Албијанића сутра пред новском публиком

Изложба слика Милета Албијанића „Гравитације будућности“ биће отворена сутра, 7. августа у 20 сати, у галерији Јосип Бепо Бенковић.

Према ријечима кустоса Музеја и галерије Јасмине Житник, нови циклус слика умјетника Милета Албијанића носи у себи и пружа гледаоцима различите сензације.

-Неки су фасцинирани необичним мноштвом мотива и звучним колоритом, као и поетским и филозофским називима слика, други можда осећају одбојност и неразумијевање. Слике Албијанића одликује „страх од празног простора“, подсећајући на дух Гроса и Панице, који су проговорили о нехуманости. Његов језик слика обухвата боје и иконографију, рефлектујући маске модерног друштва. Иако се пропагирају идеали толеранције, дубока стварност је колонизација, поробљавање слабих. Албијанићеве слике постављају питање о будућности и куда воде путеви – промена или смак света. Ова арт изложба покреће моћне истине које морамо видјети, казала је Житник.

Албијанић је рођен у Билећи, гдје је завршио основну школу и гимназију. Дипломирао је на Филозофском факултету у Никшићу, на педагошком одсјеку, као наставник ликовне културе. Имао је велики број самосталних и заједничких изложби. Бави се сликарством, фотографијом и поезијом. Организатор је умјетничког пројекта „Нацртајмо се у еНКа“, оснивач и члан умјетничке групе „Група Три Арт“ и пуноправни члан УЛУБИХ-а.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here