Завршна ноћ Реге фестивала у ритму љубави и јединства

И друга ноћ Roots Revival Reggae Festivala привукла је пажњу љубитеља музике из цијелог региона. Синоћ су наступили реномирани извођачи, популарни бенд White Squal и умјетници попут Маркуса Гада и најбољи хрватски реге бенд Brain Holidays и DJ Mono и & Селектор Деда из Црне Горе.

Драган Станић Гаги, члан групе White Squal, истакао је да је фестивал ове године искуствено бољи него прошле године, захваљујући „јачим“ умјетницима и расту фестивала.

-Овдје смо сваке године и осјећамо се као домаћини фестивала. Надам се да ће реге музика добити подршку коју заслужује, казао је он.

Говорећи о поруци љубави и јединства коју реге музика пропагира, Станић је истакао да је реге музика везана за религијска и социјална питања, али да се данас све више фокусира на мир, љубав и јединство.

-Некако се са стране ставља та социјална прича, али ја се надам да ће корјени испливати и да ће се вратити заоставштина Боба Марлија. Реге музика има посебан значај у региону јер је јако повезана са духовношћу и православљем. Духовност је заступљенија у реге музици него у другим врстама музике, што чини ову музичку форму посебно важном за наш регион, казао је Станић.

Умјетник Маркус Гад је први пут у Црној Гори и како каже, импресиониран је Херцег Новим.

-Реге музика није много популарна на Балкану, па је лијепо донијети нову културу овде јер нам то даје платформу да изразимо нашу музику и стил и надам се да ће људи више слушати реге музику у будућности, казао је он.

Умјетница из Хрватске, Магда Мас, као и остали актери манифестације, сматра да су фестивали битни за промоцију реге музике.

– Већина људи који долазе слабо прати сцену и не познаје бендове, па су фестивали одлична мјеста гдје се ти бендови скупе, међусобно друже и договарају сарадње. Људи имају прилику видјети најбоље од најбољег, истакла је Мас.

Уз разнолике извођаче и значајне поруке које реге музика носи, Други Реге фестивал у Херцег Новом пружио је прилику љубитељима музике да уживају у јединственим наступима и буду инспирисани порукама мира, љубави и духовности које ова музика носи. Публика је с одушевљењем испратила наступе извођача, потврђујући да је реге музика важан елемент културе и умјетности у региону.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here